Veertien- en vijftienjarigen aan het werk bij Pannenkoekenhuis in Ruurlo
Bij De Heikamp Academy draaien gemotiveerde tieners mee in het bedrijf. Het initiatief komt van Bert van Zijtveld. Hij ziet de academie als een oplossing voor het personeelstekort in de branche.
Werkzaamheden voor tieners in horeca
Als veertien- of vijftienjarige mag je nog niet zoveel doen in de horeca. Bij de academy wordt gekeken naar wat zij wél mogen doen. Het gaat om voorbereidende klusjes. Zo maken Danique en Isabelle de tafels zorgvuldig schoon, mixen ze het pannenkoekenbeslag en zetten ze de stroop en poedersuiker op de tafels.
Vier tieners doen deze klusjes nu bijna dagelijks voor het bedrijf. Vanwege hun leeftijd mogen ze ongeveer drie uur per dag werken. Hoewel dit niet lang is, doen zij dit wel vijf dagen per week.
Supermarkt als concurrent
De supermarkt is de grootste concurrent voor de horecazaken als het gaat om het werven van personeel. In de horecabranche mogen de tieners immers nog niet zoveel doen, waardoor zij al snel voor de supermarkten kiezen. Daarna is het lastig om hen weer ‘terug te winnen’, aldus Van Zijtveld.
In gesprek met middelbare scholen
De initiatiefnemer is van plan om meer gemotiveerde tieners te kunnen verwelkomen op de academy. Op dit moment is hij in gesprek met middelbare scholen. Van Zijtveld hoopt de aankomende jaren nog meer tieners te kunnen verwelkomen.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer