Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeelstekort nog altijd schrijnend, maar horeca kan uurloon niet verhogen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Personeelstekort nog altijd schrijnend, maar horeca kan uurloon niet verhogen
Sinds het vierde kwartaal van afgelopen jaar zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Er wordt gesproken van een record wat betreft personeelstekort. De problemen lijken zo groot te zijn op de arbeidsmarkt dat zelfs de regering nadenkt over hoe zij kan bijdragen aan een mogelijke oplossing. Dit meldt ESB.

Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar zijn er meer openstaande vacatures dan mensen die werk zoeken. Met name in de horeca is het tekort schrijnend. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de branche de hoogste vacaturegraad. Dit is echter geen nieuw fenomeen, want cafés en restaurants stoeien al jaren met het vinden van voldoende personeel. In 2019 luidde de sector zelfs de noodklok, omdat het tekort nog nooit zo groot geweest zou zijn.

Hogere lonen verwacht

Er wordt verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor hogere lonen die ervoor zouden kunnen zorgen dat vraag en aanbod naar elkaar toegebracht worden. Dit is nog niet terug te zien in de cijfers.

In 2010 bedroeg het uurloon nog 12,46 euro, maar in 2021 was dit 14,42 euro. Dit betekent dat het uurloon jaarlijks met slechts 1,2 procent is gestegen. De economie-brede loonstijging in die periode was 1,6 procent, waardoor er gezegd kan worden dat werken in de horecabranche minder aantrekkelijk is geworden dan werken in de rest van de economie.

Verklaring

Een mogelijke verklaring van het personeelstekort is dat de horeca zich het niet kan veroorloven om het loon te laten stijgen. De winstmarge van de branche was in 2010 namelijk 11,3 procent en in 2019 13,3 procent. Er is dus geen sprake van een grote stijging.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.