Personeelstekort nog altijd schrijnend, maar horeca kan uurloon niet verhogen
Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar zijn er meer openstaande vacatures dan mensen die werk zoeken. Met name in de horeca is het tekort schrijnend. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de branche de hoogste vacaturegraad. Dit is echter geen nieuw fenomeen, want cafés en restaurants stoeien al jaren met het vinden van voldoende personeel. In 2019 luidde de sector zelfs de noodklok, omdat het tekort nog nooit zo groot geweest zou zijn.
Hogere lonen verwacht
Er wordt verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor hogere lonen die ervoor zouden kunnen zorgen dat vraag en aanbod naar elkaar toegebracht worden. Dit is nog niet terug te zien in de cijfers.
In 2010 bedroeg het uurloon nog 12,46 euro, maar in 2021 was dit 14,42 euro. Dit betekent dat het uurloon jaarlijks met slechts 1,2 procent is gestegen. De economie-brede loonstijging in die periode was 1,6 procent, waardoor er gezegd kan worden dat werken in de horecabranche minder aantrekkelijk is geworden dan werken in de rest van de economie.
Verklaring
Een mogelijke verklaring van het personeelstekort is dat de horeca zich het niet kan veroorloven om het loon te laten stijgen. De winstmarge van de branche was in 2010 namelijk 11,3 procent en in 2019 13,3 procent. Er is dus geen sprake van een grote stijging.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer