Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks coronapandemie meer eet- en drinkgelegenheden, wel minder chique

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ondanks coronapandemie meer eet- en drinkgelegenheden, wel minder chique
Het aantal eet- en drinkgelegenheden neemt al jaren toe en daar is zelfs tijdens de coronapandemie geen einde aan gekomen. Wel is er een afname te zien van chique restaurants, bars of cafés die geen eten serveren, mobiele horeca als ijskarren en nachtclubs. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus van gegevens van horecadatabase Datlinq.

In juli dit jaar telde Nederland ruim 45.000 eet- en drinkgelegenheden. Vlak voor de coronacrisis in januari 2020 waren dat er nog zo'n 43.000. De groei komt voor een groot deel door de toename van het aantal fastfoodrestaurants en andere laagdrempelige eetgelegenheden. Ook zaken die zich alleen toeleggen op het bezorgen en laten van afhalen van eten, zijn snel in aantal toegenomen.

Sluiting door lockdown

Door de lockdowns moesten horecazaken meermaals de deuren sluiten tijdens de eerste jaren van de coronapandemie. Veel ondernemingen probeerden dat te compenseren door eten en drinken te bezorgen en af te laten halen. Desondanks liepen de omzetten flink terug. De overheid gaf miljarden uit om de sector overeind te houden met verschillende steunregelingen.

Effect steunmaatregelen

Dat lijkt zijn effect te hebben gehad. Uit een eerder CBS-rapport bleek dat tijdens de coronacrisis relatief weinig eet- en drinkgelegenheden over de kop zijn gegaan. Onderzoeker Martijn de Bruin van Datlinq ziet dat ook in zijn cijfers. "Je ziet wel dat veel horecazaken te koop staan", voegt hij daar aan toe. Steeds vaker zijn de ondernemers die deze zaken overnemen al eigenaar van één of meerdere horecazaken of sluiten ze aan bij een bekende formule.

Horecaketens

Beproefde horecaformules als Domino's pizza, KFC, De Beren, Subway en Kwalitaria zijn sowieso met een opmars bezig, ziet De Bruin. Het is aantrekkelijk voor ondernemers om zich hierbij aan te sluiten omdat ze zo kunnen profiteren van bijvoorbeeld gunstige inkoopprijzen. Ook horecagroepen met meerdere restaurants in het beheer zijn aan het groeien. Dat gaat bijvoorbeeld om Hells Kitchen Horeca Groep, die in en rond Rotterdam actief is met restaurants als Zalmhuis en Sijf.

Gemeente Duiven

Relatief gezien is het aantal eet- en drinkgelegenheden het meest toegenomen in de gemeente Duiven, namelijk met een derde sinds begin 2020. Ook in Diemen, West Betuwe en Leidschendam-Voorburg is de toename groter dan 25 procent.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.