Het Grote Palingboek van Paling Patrons beschikbaar bij de boekhandel
De meeste chefkoks zijn grote liefhebbers van paling. Sommige gastronomen zijn er zo enthousiast over dat ze graag een ambassadeur zijn voor de Nederlandse palingcultuur. Deze chefs zijn door de stichting DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland) uitgeroepen tot Paling Patron. Smaakvolle combinaties en miniaturen van de Paling Patrons worden in Het Grote Palingboek met de lezer gedeeld. Marco Bakker fotografeerde deze chefkoks in aktie en maakte foto's van hun smakelijke gerechten. De vormgeving is gedaan door Erik Rikkelman, ontwerper van de Smokey Goodness boeken.
Historisch onderbouwde verklaring
Het palingseizoen is in volle gang en opnieuw blijkt dat het een goed jaar is voor de palingvisserij in Nederland. Sinds vijf jaar vangen vissers jaarlijks meer dan 300 ton wilde aal op het IJsselmeer. Wat is er gebeurd? Het Grote Palingboek geeft een historisch onderbouwde verklaring voor de opkomst, teruggang en voorzichtige comeback van onze paling door de jaren heen. Schrijver Robert van der Broek en fotograaf Marco Bakker vertellen het mysterieuze verhaal van de Europese aal (Anguilla anguilla), die zo belangrijk is geweest voor onze welvaart, werkgelegenheid en tradities.
Ambachtelijke palingsector
Met prachtige foto’s van vissers, rokers, verwerkers, detaillisten en chefkoks schetst Het Grote Palingboek een beeld van de ambachtelijke palingsector en van campagnes voor een duurzame toekomst, zoals uitzet en kweek. Het Grote Palingboek vraagt zich ook af hoe bedreigd paling op dit moment is en welke obstakels het dier moet overwinnen om de trek van zout naar zoet water te overbruggen. Dit boek is een lofzang op een voorwereldrijk dier, dat van onschatbare waarde is geweest voor onze cultuur, welvaart en tradities.
Het Grote Palingboek verschijnt op 15 juli 2022 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, via de website van de uitgeverij en bij bol.com.
Door: Nationale Horecagids
Afbeelding: LM Publishers