Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In hoeverre heeft de arbeidskrapte invloed op het salaris?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
In hoeverre heeft de arbeidskrapte invloed op het salaris?
In het nieuws gaat het voortdurend over arbeidskrapte. Dit houdt in dat werkgevers graag nieuw personeel willen aannemen, maar dat er niet voldoende mensen beschikbaar zijn voor de functie. In hoeverre heeft het invloed op het salaris? Dit meldt Radar.

Leontine Treur, senior econoom bij RaboResearch, geeft aan dat het belangrijk is om eerst de term helder te hebben om de invloed van de arbeidskrapte te begrijpen. Theoretisch gezien is er bij arbeidskrapte sprake van meer vacatures dan werklozen. Op dat moment wordt er gesproken van een zeer krappe arbeidsmarkt.

Het is volgens Treur ook mogelijk om het vanuit het oogpunt van een ondernemer te bekijken. Op dat moment wordt er meer vanuit gevoel naar arbeidskrapte gekeken. In dat geval wordt er gesproken van arbeidskrapte als ondernemers moeite hebben om personeel te krijgen.

Huidige situatie vrij uniek

Hoewel arbeidskrapte vaker is voorgekomen, is de huidige situatie vrij uniek. In sectoren als de zorg en IT is er vrijwel altijd sprake van arbeidskrapte. Toen Treur afgelopen zomer alles op een rijtje zette, kwam ze tot de conclusie dat, op een paar sectoren na, er bijna overal sprake is van een recordkrapte.

Dit is deels door twee factoren te verklaren volgens de senior econoom. Allereerst lijkt het erop dat de rek van het arbeidsaanbod eruit is. Het aantal werkuren is namelijk langzaam omhoog gegaan en de arbeidsparticipatie is al toegenomen. Hierdoor is er niet veel ruimte om het arbeidsaanbod te laten groeien, aldus Treur.

Daarnaast is er sprake van het corona-effect. Er zijn functies ontstaan die er voorheen nog niet waren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk bij de telefoonlijn van de GGD en de teststraten. De vraag is: wanneer gaat deze arbeidsvraag er weer af? Er zijn namelijk veel mensen overgestapt naar het werk bij de GGD, terwijl zij eerst in de horeca werkten. Gaan deze mensen weer terug?

Situatie zal zich rechttrekken

De verwachting is dat de situatie zich weer zal rechttrekken. Bedrijven worden creatief en gaan zoeken naar mogelijkheden om hetzelfde te kunnen leveren aan de klant met minder personeel. Een voorbeeld hiervan is het toepassen van een QR-code op het terras.

Volgens Treur is het personeelstekort in het onderwijs en de zorg een groter probleem. Het effect daarvan raakt de samenleving immers direct. Daarbij komt ook nog eens dat de mensen die werkzaam zijn in die sectoren een opleidingstraject hebben gehad, waardoor zij niet snel ingewerkt konden worden. Het komt hierdoor steeds vaker voor dat iemand tijdens zijn opleiding voor een deel al aan het werk gaat.

Loonstijgingen

Momenteel zijn de salarisstijgingen hoger dan in het verleden, maar de realiteit is dat deze de inflatie niet bijhouden. Hierdoor gaan werknemers er op het gebied van koopkracht niet op vooruit.

Waarom gaan de lonen niet er meer op vooruit als er zoveel krapte is? Volgens Treur kiezen werknemers niet alleen voor een baan vanwege het salaris. Er spelen meerdere factoren bij dit besluit, zoals flexibele werktijden of een vast contract. Daarnaast hebben niet alle werkgevers de mogelijkheid om hun arbeidskrachten meer te betalen. Hierdoor kiezen zij er eerder voor om langer te blijven zoeken naar personeel in plaats van hun lonen omhoog te gooien.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.