Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stijging omzet horeca veertig procent, maar ondernemers maken zich nog druk

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Stijging omzet horeca veertig procent, maar ondernemers maken zich nog druk
Het herstel van de horecasector is duidelijk zichtbaar. Hiermee lijken de coronauitdagingen naar de achterkant geschoven. Toch komt er iedere dag een stukje meer onzekerheid bij over de nabije toekomst. Waar maken horecaondernemers zich druk over? Dit meldt Hospitality Management.

Ondernemers maken zich zorgen om de inflatie, want de vraag is of het nog meer blijft stijgen. Daarnaast hebben zij ook te maken met een groot personeelstekort. Wat betekent dit voor de ondernemers?

Stijging digitale transacties

De Rabobank ziet een sterke stijging van het aantal digitale transacties: pin én online. In alle gevallen is de omzet sinds februari dit jaar gestegen vergeleken met drie jaar geleden. Of het nu gaat om uit eten gaan, op vakantie gaan of dagrecreatie.

Inhaalbestedingen

Buitenshuis eten en drinken wordt veel gedaan, waardoor de bestedingen op dit gebied nog steeds blijven stijgen. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 is het aantal transacties in de horeca bijna veertig procent hoger. Dit heeft te maken met ‘inhaalbestedingen’. Burgers konden immers een lange tijd niet naar de horeca en gaan daarom nu vaker heen of besteden meer.

Uitdagingen enorm

Hoewel een groei van veertig procent meer dan positief is, betekent het niet dat de horecaondernemers zonder zorgen zitten. De uitdagingen zijn nog altijd enorm voor de sector. Door de oorlog in Oekraïne en de inflatie schieten de prijzen van voedsel omhoog. Daarnaast stijgt ook de energierekening. Deze stijgingen moeten doorberekend worden naar de klant, die ook al te maken heeft met beide trends en hierdoor vaak minder te besteden heeft.

Koopkrachtdaling

Daarnaast wordt er door de Rabobank een koopkrachtdaling verwacht aankomend half jaar. De verwachting is dat dit ook impact zal hebben op de sector, waardoor het herstel uiteindelijk weer wordt vertraagd. Dit betekent mogelijk dat sommige ondernemingen nog niet volledig zullen herstellen van de coronapandemie.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.