Grote zorgen om Afrikaanse varkenspest, horeca dreigt te moeten sluiten
Gerben Dekker, voorzitter van Producten Organisatie Varkenshouderij Overijssel, maakt zich zorgen over de ontwikkeling. Meteen nadat het nieuws bekend werd, gingen de draaiboeken open. Hierin staat welke maatregelen er genomen moeten worden om te voorkomen dat de besmetting naar Overijssel komt.
Maatregelen
Vrachtwagens die in het buurland zijn geweest, worden bijvoorbeeld dubbel ontsmet. Normaal wordt dit een keer gedaan, maar nu gebeurt dit bij de grens nóg een keer. Ook worden de transporten goed in de gaten gehouden. Op de erven van varkenshouders gelden extra maatregelen. Dit allemaal om de risico op besmetting zo laag mogelijk te houden.
Uitbraak in Nederland
Het probleem speelt al langer in Duitsland, maar dan vooral in het oosten. Het is voor het eerst dat het virus dichtbij de Nederlandse grens is vastgesteld. Rond de eeuwwisseling zijn er echter wel uitbraken van de Afrikaanse varkenspest geweest in Nederland. Volgens Dekker liep het toen helemaal uit de hand door menselijk handelen. Hij hoopt dat de varkenshouders en de Nederlandse overheid hiervan heeft geleerd.
Cirkels
Tot nu toe is het nog een meevaller. Het bedrijf waar de Afrikaanse varkenspest is uitgebroken staat nog zo ver van de grens met Nederland dat de varkenshouders in Overijssel niet binnen de cirkels vallen die rond de besmette bedrijven worden getrokken. Daar geldt nu een zone waar helemaal niets meer mag. Alles staat stil: recreatie, horeca en ga zo maar door. In de cirkel daar omheen zijn vervoersverboden.
Als het virus zich richting de grens gaat verplaatsen, of wellicht er zelfs overheen, dan worden de cirkels met maatregelen ook toegepast in Nederland. De mensen die in zo’n cirkel zitten, zijn dan aan de beurt.
Het virus is overigens niet gevaarlijk voor mensen en andere dieren.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer