Aanzienlijk meer horecazaken verkopen de zaak vanwege financiële problemen
Vergeleken met de afgelopen twee coronajaren zien makelaars dat er 25 tot 30 procent meer horecaondernemingen te koop staan. Ook Gerarda Westerhuis, sectoreconoom bij ABN Amro, ziet deze toename.
Meerdere oorzaken
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat er meerdere oorzaken zijn voor de stijging. Allereerst is er veel onzekerheid over aankomende winter vanwege een mogelijke nieuwe oplaaiing van het coronavirus. Daarnaast kampen veel ondernemers met een groot personeelstekort, waardoor zij soms noodgedwongen meerdere dagen dicht moeten. Ook hebben veel horecabazen te maken met grote coronaschulden, meer personeelstekorten en stijgende prijzen.
Balans opmaken
Ondernemers moeten dus de balans opmaken om te kijken of zij nog wel door willen gaan met hun bedrijf. De afgelopen twee jaren konden de ‘zwakkere’ horecabedrijven nog overeind blijven, omdat zij gebruik konden maken van de coronasteunmaatregelen. Maar deze zijn gestopt en vanaf aankomende oktober wil de belastingdienst geld zien.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer