Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Langdurige Covid probleem voor werkgevers, 19 procent hersteld na een jaar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Langdurige Covid probleem voor werkgevers, 19 procent hersteld na een jaar
Van de mensen met langdurige Covid is slechts 19 procent een jaar later hersteld of grotendeels hersteld. De klachten nemen weinig af en patiënten beoordelen de kwaliteit van leven lager dan de rest van de Nederlandse bevolking, melden de stichting C-support en het Erasmus MC in de eerste resultaten van hun onderzoek naar langdurige Covid.

De vragenlijst over gezondheid, zorg, werk en sociale gevolgen is ingevuld door 6764 patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting. Gemiddeld hebben de patiënten nog last van achttien symptomen zoals vermoeidheid, conditieverlies, concentratie- en geheugenproblemen. Ook lopen de gemelde klachten erg uiteen, "waardoor je niet kunt spreken van één uniform ziektebeeld", aldus C-support, de stichting die mensen met langdurige coronaklachten helpt en adviseert.

Laag energieniveau

Patiënten bezoeken gemiddeld zeven verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, fysiotherapeut, bedrijfsarts en ergotherapeut. De zorg wordt onvoldoende op elkaar afgestemd, stellen de mensen die de vragenlijst hebben ingevuld. Veel patiënten gaan vaak naar de fysiotherapeut en ergotherapeut. Deze behandelaars scoren ook het best wat betreft tevredenheid bij de patiënt.

Het energieniveau van de meeste patiënten is laag, rond de 48 procent. Daardoor kunnen ze vaak hun sociale contacten, het huishouden, hobby's en sporten minder goed doen. Van de mensen die werkten kan 31 procent dat niet langer en 46 procent werkt minder.

Meer duidelijkheid

Patiëntenorganisatie PostCovid NL concludeert dat het onderzoek eens te meer duidelijk maakt dat patiënten "niet de juiste zorg krijgen of niet weten waar ze terechtkunnen". Dat vindt de organisatie "onacceptabel". Om de zorg goed te coördineren, zouden patiënten volgens de organisatie een 'casemanager' moeten krijgen, die het geheel overziet. "Als je gemiddeld zeven zorgverleners hebt, is het cruciaal dat ze samenwerken." Verder is veel meer onderzoek nodig, vindt PostCovid NL, dat is opgericht door het Longfonds.

Pleiten voor meer onderzoek

Annemieke de Groot, bestuurder van C-support, hoopt ook dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken en de behandeling van langdurige Covid. "We zullen met alle partijen in het veld de schouders eronder moeten zetten hoe we de zorg voor patiënten kunnen verbeteren."

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.