Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe voorkom je als horecaondernemer een overval? Lees het hier

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Hoe voorkom je als horecaondernemer een overval? Lees het hier
Overvallen op horecazaken zijn van alle tijden, maar het lijkt alsof het de laatste tijd steeds vaker in het nieuws is. Hoe kun je als ondernemer voorkomen dat er een overval wordt gepleegd? Dit meldt de Kamer van Koophandel.

Een overval voorkomen is wellicht niet helemaal mogelijk, maar als ondernemer kun je het wel moeilijker maken voor overvallers. Belangrijk hierbij is om samen te werken met andere ondernemers en om de risico’s te kennen.

Voor overvallers is het aantrekkelijk als er veel contant geld aanwezig is in de zaak. Daarnaast is het voor hen ook bevorderlijk als er geen beveiligingscamera’s hangen en zij makkelijk en snel kunnen vluchten na hun overval.

Niets te halen

Een overvaller is met name uit op een buit – het liefst zo groot mogelijk. Het is daarom belangrijk als ondernemer om ervoor te zorgen dat er niets te halen valt in de zaak én om dit duidelijk te maken. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld stickers op de deur te plakken waarop staat dat er een kluis met tijdvertraging aanwezig is in het pand of dat kassa’s worden afgeroomd.

Colin Voetee is veiligheidsadviseur bij het CCV en raad ondernemers aan om groot geld en waardevolle spullen zoals telefoonkaarten en cadeaubonnen in afroomkluizen te bewaren. Daarnaast is het bevorderlijk om te overwegen om contant geld überhaupt niet te accepteren in het bedrijf. Steeds meer ondernemers werken alleen met pin. Als dit op de deur staat, weten zowel de klanten als de overvallers waar zij aan toe zijn.

Slimme inrichting

Het risico op een overval kan verkleind worden door de zaak slim in te richten. Door rekening te houden met zichtlijnen, wordt het overvallers moeilijk gemaakt en heb je als ondernemer goed zicht op de zaak. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een kassa achter in het pand te zetten in plaats van voorin.

Een DNA-douche bij de deur is ook een manier om overvallers af te schrikken. Met een sticker op de deur of het raam kun je als ondernemer laten zien dat zo’n douche wordt gebruikt. Als een overvaller er vandoor gaat, kan een medewerker op de knop drukken. De DNA-douche laat vervolgens een spray achter die onzichtbaar is voor het blote oog, maar wel oplicht onder een speciale lamp. Als de politie de dader oppakt, kunnen zij de spray herkennen en weten dat hij te maken heeft gehad met een overval.

Veiligheidsprocedure

Het is belangrijk dat medewerkers weten wat zij moeten doen als er een overval wordt gepleegd. Stel daarom als ondernemer veiligheidsprocedures op, ook voor invalkrachten en nieuw personeel. Leg hierbij bijvoorbeeld uit hoe een kas wordt opgemaakt en hoe een pand veilig wordt afgesloten.

Een overval- of agressietraining volgen kan ook goed zijn, omdat medewerkers dan weten hoe zij moeten reageren op een overval. Als een pand alarmknoppen heeft, is het belangrijk dat de medewerkers weten hoe zij hier goed mee om kunnen gaan.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.