Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lonen zijn recent harder gestegen dan de afgelopen jaren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Lonen zijn recent harder gestegen dan de afgelopen jaren
De lonen zijn harder gestegen dan de afgelopen jaren. Werkgeversvereniging AWVN wijst naar de krapte op de arbeidsmarkt als oorzaak. Ook vakbond FNV ziet een sterke stijging, maar benadrukt dat de verhoging pas in stand zijn gekomen na actie of het dreigen ermee. Dit meldt NOS.

De beloning is gemiddeld met drie procent omhooggegaan blijkt uit de cijfers van AWVN. In de afgelopen maand was de stijging 3,8 procent. In 2021 was dit 2,1 procent.

Opvangen inflatie niet mogelijk

De loonsverhoging is niet voldoende om de inflatie van dit jaar op te vangen. De inflatie loopt inmiddels in Nederland tegen de tien procent op. De loonstijging in de cao’s zijn gebaseerd op de verwachte inflatie van oktober.

Realistisch resultaat

Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV, spreekt echter van een realistisch resultaat, omdat het is afgezet ten opzichte van 3,3 procent inflatie. De lonen van mensen met een laag inkomen stijgend gemiddeld gezien harder, namelijk met 3,5 procent. Volgens Boufangacha komt dit omdat werkgevers inzien dat zij niet meer kunnen wegkomen met goedkope banen als wegwerpproduct.

Opmerkelijk

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University, vindt het opmerkelijk dat de lonen van mensen met een middeninkomen of laag inkomen relatief meer stijgen dan die van hun managers. Volgens de hoogleraar komt dit, omdat werkgevers en het publiek hebben geconstateerd dat de samenleving vastloopt als zij niet werken. Die groepen willen niet meer langer werken voor elf euro per uur of vastzitten in flexibele contracten. Wilthagen spreekt van arbeidsmarktmacht.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.