Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Helft Nederlandse jongeren staat te popelen om bijbaan, ook in de horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Helft Nederlandse jongeren staat te popelen om bijbaan, ook in de horeca
De helft van de Nederlandse jongeren staat de popelen om een bijbaan in de horeca te nemen tijdens de zomervakantie. Dit blijkt uit een onderzoek van Tempo-Team. Driekwart van de jongeren heeft eerder een vakantiebaan gehad. Dit meldt De Restaurant Krant.

Duizenden werkgevers wachten op nieuwe arbeidskrachten om hun team te versterken. Zij moeten nog even geduld hebben, maar hulp is onderweg. Met de zomervakantie in zicht gaan duizenden jongeren tussen de 16 en 24 jaar solliciteren op een vakantiebaan. De horeca en winkels zijn populair onder de doelgroep. De helft van de groep heeft aangegeven zeker te willen gaan werken in de zomer. Een kwart twijfelt nog.

Beweegredenen

Geld verdienen is de belangrijkste reden voor jongeren om een baan te zoeken. Maar liefst 87 procent geeft aan dat dit hun drijfveer is. Daarnaast wil 55 procent werkervaring opdoen en 39 procent wil nieuwe dingen leren. Ook vinden veel jongeren het belangrijk om nieuwe mensen te leren kennen, namelijk 37 procent.

Acht op de tien jongeren vindt het belangrijk dat zij werkplezier ervaren bij hun vakantiebaan. Ook wil 62 procent in de buurt gaan werken en wil 43 procent het aantal uren zelf kunnen bepalen. De meeste jongeren willen drie tot vier weken in de zomer gaan werken. Vaak hebben zij zes weken schoolvakantie.

Afknappers

Voor werkgevers is dit deel belangrijk om te weten. De jongeren hebben bij Tempo-Team aangegeven dat de grootste afknapper een te laag salaris is. Daarnaast is onbetaald moeten overwerken ook niet populair.

Populaire banen

De meest populaire baan is achter de bar staan in de horeca, gevolgd door in de bediening werken. Ook is werken in een winkel als medewerker of verkoper populair onder de jongeren. Oppassen op dieren of kinderen wordt ook als een goede optie ervaren. Daarnaast vinden veel jongeren het ook aantrekkelijk om in een animatieteam op een camping te gaan werken.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer 

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.