Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer dan de helft van de horecagangers geeft niet meer of minder fooi

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer dan de helft van de horecagangers geeft niet meer of minder fooi
Al een tijdje zitten Nederlanders weer massaal in restaurants en op terrassen. De gestegen prijzen in de horeca blijkt invloed te hebben op de mate waarin er fooi wordt gegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van Radar. Dit meldt Radar.

Van de 2729 respondenten heeft 55 procent aangegeven niet meer of minder (vaak) fooi te geven dan voor de coronacrisis. Een kwart van de ondervraagden heeft aangegeven dat zij nog altijd evenveel fooi geven. Twee procent geeft meer fooi dan voorheen.

Gestegen prijzen

Onder de groep die geen of minder fooi geeft in de horeca, is de genoemde hoofdreden de gestegen prijzen. Een van de respondenten geeft aan dat ‘de fooi inmiddels ruim in de prijs zit’ en daarom geen fooi meer geeft. Een ander deel van de groep vindt dat de horeca genoeg hulp heeft gekregen van de overheid. Zij zien niet in waarom zij nog extra fooi moeten geven als de prijzen al zo erg zijn gestegen.

Naar de verkeerde persoon

Toch zijn er ook andere redenen om geen of minder fooi te geven. Een respondent heeft aangegeven bijna overal met pin te betalen, waardoor fooi geven onpraktisch is. Daarnaast wordt er gedacht dat vaak het grootste gedeelte naar de baas gaat in plaats van het personeel.

Uit meerdere antwoorden is gebleken dat er wordt gevreesd dat het geld niet bij de juiste persoon terecht komt. Ook werd er door de respondenten vaak gezegd dat het aan de baas is om het personeel voldoende uit te betalen en dat de verantwoordelijkheid niet bij de consumenten zou moeten liggen.

Steun

Een kwart van de respondenten betaalt nog altijd evenveel fooi als voor de coronapandemie. Zij ervaren de gevolgen voor de horeca door de pandemie anders. Een respondent heeft aangegeven erg blij te zijn dat de sector weer open is en fooi te geven om te steunen.

Ook is er een deel van deze groep respondenten dat fooi blijft geven, omdat zij zelf weten hoe het is om in de horeca te werken. Fooi krijgen wordt als gunstig gezien en dus geven zij het ook graag zelf.

Nooit gedaan

Elf procent van de ondervraagden heeft aangegeven nooit fooi te geven en dit ook niet te gaan doen. De redenen komen overeen met de redenen van de groep die niet meer of minder fooi zijn aan geven sinds de coronacrisis.

De overige zeven procent van de respondenten maakt geen gebruik van de horeca.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.