Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Niveau omzet van voor corona komt in zicht voor de horecabranche

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Niveau omzet van voor corona komt in zicht voor de horecabranche
Sinds het opheffen van de coronamaatregelen is de omzet in de horecabranche enorm gestegen. Het niveau van voor corona komt weer in zicht. Dit meldt NOS.

Momenteel staat de omzet in de horeca op 91 procent. De vergelijking wordt gedaan met het eerste kwartaal van 2019 toen er nog geen corona was. In de eerste drie maanden van dit jaar is de omzet met bijna tien procent gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor toen het nog flink daalde. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Restaurants en cafés

Nederlanders gingen 20,3 procent vaker naar restaurants en 15 procent vaker naar cafés. Ook nam het aantal bezoekjes aan fastfoodrestaurants en snackbars toe met 7,3 procent. Nederlanders lieten kantines en de catering wat meer links liggen in deze periode. Hierdoor daalde daar de omzet met 2,4 procent.

Hotels

Hotels hebben ook kunnen profiteren van het opheffen van de coronamaatregelen. Dit in combinatie met uitzonderlijk zacht weer. De omzet voor hotels is in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,1 procent gestegen vergeleken met de drie maanden ervoor.

De vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 is nog groter voor hotels. In dat geval is de omzet met bijna 175 procent gestegen vergeleken met de eerste drie maanden van afgelopen jaar. Toch is dit nog lang niet op het niveau van voor corona en nog altijd 22 procent lager dan in 2020.

Vertrouwen

De dip van de coronamaanden leek begin april bij veel horecaondernemers wat verdwenen te zijn. Zij zien de boel weer wat zonniger in dan voorheen, waarschijnlijk door het opheffen van de maatregelen en de sterkere economie. Het vertrouwen in de horeca is dan ook hoger dan in alle andere bedrijfstakken.

Het personeelstekort blijft echter wel een grote zorg voor de ondernemers in de horecabranche. Dit zorgt ervoor dat zaken niet zo vaak open kunnen als zij zouden willen. Ruim 43 procent van de horecaondernemers ziet dit als een belemmering voor hun bedrijfsvoering.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.