Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Krapte op de arbeidsmarkt steeds nijpender. Hoe gaan we dit oplossen?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Krapte op de arbeidsmarkt steeds nijpender. Hoe gaan we dit oplossen?
Op 100 werklozen zijn er nu 133 vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds nijpender, maar hoe kan dit probleem worden opgelost? Dit meldt 1Limburg.

Volgens hoogleraar arbeidspsychologie Fred Zijlstra is er geen directe oplossing. Martijn van Helvert, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Limburg, beaamt dit ook.

Arbeidsuren

Nederlands werken weinig uren. Nergens anders in Europa wordt er zo weinig uren gedraaid als in ons land. Toch denkt Zijlstra dat meer uren gaan werken niet per se een oplossing is. Er moet gekeken worden naar wat haalbaar is. Werk vraagt tegenwoordig veel van mensen, wat erg intensief is. Niet iedereen kan gevraagd worden om 40 uur te gaan werken.

Van Helvert is het eens met Zijlstra. Volgens de voorzitter kan er wel meer maatwerk komen. Zo kan iemand die nu 16 uur per week werkt, gevraagd worden om binnenkort 24 uur te gaan werken.

Kinderopvang

Een aantal mensen, met name moeders, blijft volgens Zijlstra van de arbeidsmarkt vanwege de kosten van de kinderopvang. Deze ouders staan nu langs de kant, terwijl zij eigenlijk wel zouden kunnen werken. Volgens de hoogleraar verdient de groep ook de aandacht.

Werkdruk

Ruim één miljoen mensen in Nederland wordt buitenspel gezet door overspannenheid en werkeloosheid. Zijlstra geeft aan dat de lat voor een baan op de arbeidsmarkt tegenwoordig veel hoger ligt dan vroeger. De eisen die worden gesteld voor een functie zijn veel te hoog volgens de hoogleraar. Hij is van mening dat het werkenden ten goede komt als dit wordt veranderd, want het kán anders. Uitval kan hiermee voorkomen worden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.