Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bierbrouwers verwachten hun prijzen dit jaar opnieuw te moeten verhogen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Bierbrouwers verwachten hun prijzen dit jaar opnieuw te moeten verhogen
Kleine bierbrouwers verwachten dit jaar de prijzen te moeten verhogen door gestegen kosten, melden ze na een rondgang van het ANP op de negende editie van het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag. "Als prijsstijgingen zo extreem zijn, moet je daar in mee gaan", zegt Henk Timmerman, oprichter en mede-eigenaar van brouwerij Maallust uit Veenhuizen, winnaar van het Beste Bier van Nederland 2022.

"Veel brouwers wachten tot collega's prijsstijgingen doorvoeren", zeggen Timmerman en hoofdbrouwer Bert Calkhoven. Ook Maallust verwacht "binnen nu en een paar maanden" vanwege de gestegen grondstofkosten later dit jaar een prijsverhoging. Met hoeveel procent konden ze nog niet zeggen. Een aantal brouwers redt het misschien niet. "Nieuwkomers die een investering gedaan hebben die de markt nog moeten bevechten krijgen het lastig. Als je de marges niet kunt compenseren, wordt het toch moeilijk voor kleine brouwerijen."

Prijsstijgingen grondstoffen

De Amersfoortse brouwer Rock City merkt "heel veel" van de prijsstijgingen van grondstoffen voor bier zoals graan en hop. "Granen komen uit Oekraïne, onze flessen uit Rusland", vertelt mede-eigenaar Wiebe Groeneveld. Ook stegen transport- en brandstofkosten door de inval van de Russen in Oekraïne. "Dat slikken we allemaal zelf. Het merendeel zetten we af via groothandels en distributeurs. Daar kun je helaas niet zomaar prijzen verhogen." Groeneveld kon nog niet zeggen óf de prijzen omhoog gaan, maar verwacht door te rekenen "wat fair en reëel is, maar het blijft onzeker".

Kosten dekken

De speciaalbieren van het Amsterdamse Bird Brewery zijn nog niet duurder, vertelt mede-oprichter Ralph van Bemmel. "We houden wel rekening met prijsstijgingen", zegt Van Bemmel. Hij verwacht dit jaar groei in de speciaalbiermarkt. "Consumenten verwachten meer, daar zitten goede kansen." In 2012 waren er nog zo'n 120 brouwers, nu zijn er negenhonderd actief, aldus brancheorganisatie Nederlandse Brouwers die het festival organiseert. Het festival luidde de Week van het Nederlandse Bier in.

Toeleveranciers

Het Enschedese Stanislaus Brewskovitch, bekend van onder meer de Barry Weizen, voert ook prijsstijgingen door. "Al onze toeleveranciers doen het ook. We hebben nu van sommigen al drie keer een verhoging gehad", vertelt eigenaar Rocco Chin. Zijn speciaalbiertjes zijn nu "een dubbeltje of twee" duurder. "Voor ons is dat kostendekkend." Chin verwacht meer speciaalbier te verkopen dit jaar. "We merken nog niet dat onze klanten minder te besteden hebben."

Op het festival waren ongeveer veertig brouwers aanwezig, waaronder grote namen zoals Grolsch en Brand en kleinere lokale brouwers zoals Kompaan en Crooked Spider. Het festival duurt nog tot en met zaterdag 21 mei.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.