Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Platform voor horeca om voedselverspilling tegen te gaan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Platform voor horeca om voedselverspilling tegen te gaan
Horecaondernemers kunnen voor een gunstige prijs imperfecte producten en overschotten van fabrikanten en groothandelaren kopen. Dit wordt aangeboden door het inspiratieplatform TIPPR dat gemaakt is voor en door de horeca. Dit meldt Emerce.

Het bedrijf wil op deze manier voedselverspilling tegengaan en horecaondernemers helpen. Na de twee jaar durende coronapandemie en de hoge inflatie is het voor eigenaren van horecazaken duurder om in te kopen, waardoor zij minder marge maken.

Voedselverspilling

Ieder jaar wordt er in Nederland twee miljard kilo voedsel verspild. De grootste verspilling vindt plaats bij de leveranciers van de horeca, namelijk bij de boer, teler, fabrikant, handel en verwerking. Restaurants verspillen in mindere mate het voedsel.

Dat de toeleveranciers van de horeca met name verantwoordelijk zijn voor de voedselverspilling, komt onder andere doordat fabrikanten en groothandelaren beperkt zicht hebben op het vraag en aanbod op de markt.

Hoge kortingen

Op TIPPR kunnen horecaondernemers producten kopen met een krappe houdbaarheidsdatum of waar iets productietechnisch niet goed aan is, bijvoorbeeld producten met een verouderde verpakking of een verkeerde label. De ene dag bestaat het aanbod uit honderden croissants en de andere dag uit seizoenbieren. Ondernemers kunnen deze producten tegen hoge kortingen bestellen.

Goede doel

Leveranciers betalen alleen de transportkosten voor het aanbieden van de producten op het platform. Als er producten overblijven die niet worden gekocht door de horeca, dan worden deze gedoneerd aan goede doelen zoals het Leger des Heils.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.