Horecabranche gaat dit jaar een grote inhaalslag maken
De bank geeft aan dat de vooruitzichten voor de horeca op dit moment rooskleuriger lijken dan de afgelopen twee jaar. Allereerst profiteert de branche van alle grote evenementen die dit jaar weer mogen plaatsvinden, zoals Koningsdag, Bevrijdingsdag, het WK voetbal, de Formule 1 in Zandvoort en de eerste drie etappes van de Spaanse wielerronde Vuelta. Daarnaast duurde de lockdown dit jaar tot eind februari, terwijl Nederlanders vorig jaar tot mei hebben thuisgezeten.
Uitdagingen
De horeca blijft het nog wel moeilijk hebben met de nasleep van de coronacrisis, zoals de personeelstekorten en de kosten die blijven oplopen. De winstmarges worden volgens de ING onder druk gezet door de hogere kosten voor de energie, het personeel en de inkoop. Deze kosten kunnen immers niet altijd aan de klant worden doorberekend, vooral nu het consumentenvertrouwen laag is. De verwachting is dat de prijzen in de horeca met meer dan drie procent toenemen om dit te kunnen compenseren.
Verloop
Voor hotels verloopt het herstel van de pandemie langzamer, doordat zakelijke en intercontinentale reizigers tot nu toe nog achterblijven. Bedrijven in de catering zaten echter afgelopen jaar alweer op hetzelfde niveau als voor de crisis.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer