Rusland verwacht recordoogst tarwe, maar prijzen brood blijven nog hoog
Het Amerikaanse ministerie voor landbouw raamt dat de wereldwijde tarweoogst dit jaar 4 miljoen ton lager uitvalt dan een jaar eerder. Voor het grootste deel komt dat door de oorlog in Oekraïne, waar boeren een derde minder van de graansoort zullen verbouwen. In India zorgen ernstige hittegolven voor een kleinere oogst.
Experts gepeild door persbureau Bloomberg wijzen er bovendien op dat het in Frankrijk uitzonderlijk droog is voor de tijd van het jaar, wat de graanoogsten van de grootste producent in de Europese Unie kan bedreigen.
Rusland grote oogst
In de landen om de Zwarte Zee is de bodemgesteldheid juist wel gunstig voor het verbouwen van tarwe. Rusland zal dan ook een grotere oogst hebben dan vorig jaar. Poetin verklaarde tijdens een kabinetsvergadering dat Rusland volgens specialisten 130 miljoen ton graan zal produceren, waarvan 87 miljoen ton tarwe. Dat zal dat Rusland in staat stellen "wereldwijd meer te leveren aan onze partners".
Graan staat vast in Oekraïne
In Oekraïne zijn de weersomstandigheden in principe ook gunstig voor de oogst. Doordat zeehavens van het land geblokkeerd zijn zit 20 miljoen ton graan 'vast' in silo's. Als dit niet kan worden geëxporteerd, is er geen ruimte het graan dat dit jaar wordt geoogst op te slaan. Oekraïne beschuldigt Rusland er ook van graan uit bezette gebieden te stelen en te verhandelen.
Broodprijzen
De zorgen over tarwe drijven onder andere de prijzen voor brood op. In Nederland waren brood en granen vorige maand bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Jan Willem van den Berg, agrarisch specialist van ING, verwacht dat de prijzen voor tarwe zeker tot in de zomer van 2023 hoog blijven. Pas dan worden de nieuwe oogstramingen voor dat jaar bekend en weten de markten waar ze aan toe zijn. Door grote onzekerheid rond Oekraïne wordt veel geboden op de oogsten van 2022. "Waar landen zelf nog voorraden aan granen hebben, nemen ze het zekere voor het onzekere en houden ze strategische reserves aan. Die komen niet op de vrije markt, dus datgene wat wel op de markt komt wil iedereen hebben."
Door: ANP