Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Laag consumentenvertrouwen en oplopende inflatie verwacht

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Laag consumentenvertrouwen en oplopende inflatie verwacht
De horeca doet op dit moment goede zaken. Nederlanders hebben weer zin om eropuit te gaan. In maart en april werd er dertig tot veertig procent meer uitgegeven aan eten en drinken dan in dezelfde maanden in 2019. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Dit meldt Misset Horeca.

De horecabranche kampte al voor de oorlog in Oekraïne met enorme kostenstijgingen. Alles liep flink op: voedingsmiddelen, verpakkings-, transport- en personeelskosten. Door de menuprijs te verhogen of het menu aan te passen, hebben horecaondernemers geprobeerd om de stijgingen op te vangen.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne eind februari zijn de prijzen nog verder omhooggegaan. Boeren moeten niet alleen meer betalen voor gas, maar ook voor landbouwproducten zoals oliezaden, graan, kunstmest en veevoer. Dit heeft vervolgens impact op de inkoopprijzen die de horecaondernemers moeten betalen voor vlees, zuivel, bier, sauzen, olie en groente.

Indirecte gevolgen

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zullen uiteindelijk op een indirecte manier groter zijn voor horecaondernemers. De inflatie in Nederland is namelijk de afgelopen twee maanden boven de elf procent uitgekomen. Consumenten worden hierdoor hard geraakt in hun portemonnee, waardoor zij minder geld kunnen uitgeven in de horeca.

In eerste instantie worden de gevolgen nog onderdrukt door de opgebouwde spaarreserves tijdens de pandemie en de lage werkloosheid. Toch belooft de inflatie weinig goeds als er wordt gekeken naar eerdere economische recessies waarbij er sprake was van een combinatie van een laag consumentenvertrouwen en een oplopende inflatie.

Fastfoodsector

Op basis van de eerdere economische recessies kan echter ook gesteld worden dat de quickservice sector relatief gezien het minste last van de huidige problematiek zal ervaren. Quickservice restaurants en fastfood restaurants hebben immers lagere menuprijzen en profiteren hierdoor van de trend waarbij de consument overstapt op goedkopere alternatieven, ook wel downtrading genoemd.

Daarnaast hebben deze restaurants op dit moment ook een betere startpositie, omdat zij over het algemeen beter uit de pandemie zijn gekomen dan de meeste cafés en restaurants. Wat in het verleden werkte tijdens de recessies geeft echter geen garantie voor de toekomst.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.