Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca heeft grote financiele problemen, kabinet moet opschieten met fonds

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horeca heeft grote financiele problemen, kabinet moet opschieten met fonds
Het kabinet moet opschieten met de komst van het herstelfonds. Steeds meer ondernemers hebben het financieel zwaar door de enorme berg private en belastingschulden. Dit speelt met name in de horeca- en evenementensector. Dit meldt NU.nl.

De voorzitter van ondernemersvereniging ONL, Hans Biesheuvel, geeft aan dat het om miljarden aan schulden gaat. Hij spreekt regelmatig met ondernemers die het financieel zwaar hebben. Biesheuvel geeft aan dat de eigenaren boven op de schulden ook al twee jaar lang niet kunnen investeren in hun zaak. Bij de bank aankloppen hoeven zij ook niet te proberen. Het is volgens Biesheuvel van belang dat het herstelfonds zo snel mogelijk komt.

Geldproblemen

Uit de cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er vorige maand 12.109 bedrijven zijn gestopt. Dit was 27 procent meer dan een jaar eerder. Echte faillissementen waren er weinig. De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Robèr Willemsen, geeft aan dat er in Nederland twintigduizend ondernemers zijn die op dit moment een negatief eigen vermogen hebben. Zij hebben tijdens de coronapandemie zo’n zes miljard euro aan eigen vermogen moeten gebruiken. Een deel van de ondernemers kwam immers niet in aanmerking voor de steunmaatregelen. Daarnaast zijn er in de loop van de jaren flinke schulden opgebouwd die uiteindelijk allemaal moeten worden terugbetaald.

Extra zorgen

Wat er volgens Willemsen ook nog eens bovenop komt, is dat de horeca momenteel kampt met flinke prijsstijgingen. Hogere energiekosten en personeelskosten. Inkoopprijzen die bij sommige producten soms dertig procent hoger liggen dan voorheen. Een groot deel betaalt de ondernemer zelf, omdat hij huiverig is om dit door te berekenen aan de consument.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.