Horeca Almere sluit noodgedwongen keukens door extreem personeelstekort
Restaurant Bakboord in Almere Haven moet sinds begin april iedere maandag gesloten blijven. Taco van der Meer is eigenaar van het restaurant en zegt op dit moment acht nieuwe mensen nodig te hebben om de zaak draaiende te kunnen houden. Van der Meer heeft de stap gezet om de zaak één dag per week te sluiten, zodat de gasten de kwaliteit kunnen verwachten die zij gewend zijn.
Van der Meer geeft aan dat zijn zaak niet de enige is die zo’n besluit heeft moeten nemen vanwege het personeelstekort. Hij zegt dat er verhalen rondgaan van horecazaken in de stad waar mensen naartoe gaan, terwijl de keuken gesloten is.
Diverse redenen
Er zijn verschillende redenen voor het personeelstekort. Allereerst de coronapandemie, waardoor veel medewerkers uit de sector zijn gestapt, omdat deze noodgedwongen dicht moest. Zij zijn in ander sectoren gaan werken. Van der Meer geeft aan dat een andere reden is dat er een stuk minder studenten aan het werk zijn in de horeca, omdat zij door de sluiting van de scholen tijdens de coronapandemie veel psychische problemen kregen. Velen zitten daardoor op dit moment thuis. Het is een grote groep die de horeca op dit moment mist. Tot slot zijn er ook veel buitenlandse medewerkers teruggegaan naar hun eigen land tijdens de pandemie.
Oplossing
Toch verwacht de eigenaar van restaurant Bakboord dat het personeelstekort grotendeels zal worden opgelost in de aankomende maanden door studenten. Van der Meer denkt dat veel studenten toch opnieuw in de branche zullen intreden. Dit in combinatie met mensen die vroeg met pensioen zijn gegaan, maar wel weer wat willen gaan doen. Ook denkt de horecaeigenaar dat een deel van de voormalige medewerkers die naar de GGD zijn gegaan, zullen terugkomen nu veel teststraten zijn gesloten.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer