Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Avocado's steeds populairder in Europa, markt in tien jaar enorm gegroeid

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Avocado's steeds populairder in Europa, markt in tien jaar enorm gegroeid
Avocado's worden steeds populairder in Europa, concludeert de Rabobank na onderzoek. De Europese markt voor avocado's is de afgelopen tien jaar "enorm gegroeid". "Er is bijna geen groente- of fruitsoort die zo'n groei kent", zegt Cindy van Rijswick, voedseleconoom bij de bank. Gemiddeld eten Europeanen 1,5 kilo avocado's per persoon per jaar.

In zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk groeide de avocadomarkt de voorgaande tien jaar gemiddeld met meer dan 12 procent per jaar. Die markten kunnen nog verder groeien, al verwacht de bank dat dat iets langzamer zal gaan. "In een aantal markten, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, loopt de groei al terug. Zo wordt de vrucht volgens sommigen niet heel duurzaam verbouwd, omdat het veel water kost om avocado's te produceren. Ook wordt er weinig energie gestopt in promotie, wat wel nodig is om de interesse van een product op peil te houden", zegt Van Rijswick.

Invloed groei onzeker

De invloed van de huidige prijsstijgingen op de groei is nog onzeker, zegt Van Rijswick. "Het is wel enigszins een luxeproduct, maar we kunnen de huidige situatie niet vergelijken met de vorige, financiële, crisis. Toen werden er nog weinig avocado's gegeten."

Avocadoconsumptie

Van Rijswick geeft aan dat zo'n 40 procent van de Nederlandse huishoudens minimaal een keer per jaar avocado's koopt. De rest van de huishoudens, 60 procent, koopt ze nooit. "Nederland zit weliswaar net iets boven het gemiddelde van de Europese avocadoconsumptie, maar concrete cijfers ontbreken, ook omdat er zoveel avocado's verhandeld worden", zegt ze.

Internationale markt

Voor de EU zijn de belangrijkste avocadomarkten Frankrijk en Duitsland. Grootste leverancier voor Europa is Peru, maar kleinere leveranciers zoals Colombia en Mexico worden belangrijker door de verwachte groei. Grootverbruiker Amerika is goed voor bijna 40 procent van de avocado-invoer wereldwijd.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.