Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer beginnende ondernemers in de horeca vergeleken met vorig jaar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer beginnende ondernemers in de horeca vergeleken met vorig jaar
In de zwaar door de coronacrisis getroffen horeca en cultuur-, sport- en recreatiesector trekt het aantal startende ondernemers weer aan. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) waren er in deze sectoren afgelopen maand wel een kwart meer beginnende ondernemers dan dezelfde maand vorig jaar.

In de horeca telden de registers van het KVK in april 935 starters. Er zijn vooral veel zogeheten eventcateraars bijgekomen. In die groep vallen bijvoorbeeld de zelfstandige koks en barista’s. Bij de cultuur, sport en recreatie ging het om ruim 1000 beginnelingen, voornamelijk op het gebied van kunst.

Profiteren van opening

"Ondernemers zien hun kans schoon om in deze sectoren te kunnen profiteren van het opengaan van de sector voor het publiek", zegt Josette Dijkhuizen in een toelichting. Zij is bijzonder hoogleraar duurzame inzetbaarheid van ondernemers bij Tilburg University. "Daarbij is er het vertrouwen dat de pandemie nu toch echt voorbij is. Waarschijnlijk is dat wat we terugzien in de cijfers."

Het totaal aantal starters lag in april, net als in maart, lager dan in dezelfde maand vorig jaar. In totaal ging het om bijna 20.000 nieuwe bedrijven, wat neerkomt op een afname van 3 procent. Het aantal stoppers lag met ruim 12.000 juist ruim een kwart hoger dan in april vorig jaar. Het totale aantal bedrijven bleef wel licht groeien tot ruim 2,2 miljoen.

Faillissementen

"Na de pandemie kan het niet anders dan dat het aantal stoppers zou stijgen", geeft Dijkhuizen aan. Tijdens de coronaperiode werden veel bedrijven door de overheidssteun nog overeind gehouden. Maar er waren volgens de KVK wel minder faillissementen. Met 94 bankroeten was dit maandcijfer sinds januari 2020 zelfs niet zo laag.

"Dat het aantal faillissementen in tegenstelling tot de verwachting weer is gedaald, zou wel eens te maken kunnen hebben met het inzicht van ondernemers", oppert Dijkhuizen. "Ze willen mogelijk een faillissement voorkomen door uit zichzelf te stoppen en het niet te laten aankomen op een faillissement." De Kamer van Koophandel krijgt ook duidelijk meer telefoontjes van ondernemers met vragen over de gevolgen van een mogelijk faillissement, zegt een woordvoerder. "Het is voor hen echt de vraag of ze het er op laten aankomen, of vooraf al hun bedrijf beëindigen."

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.