Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca vraagt om terrassen alleen kleiner te mogen hebben op drukke dagen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Horeca vraagt om terrassen alleen kleiner te mogen hebben op drukke dagen
Terrassen in het Wallengebied in het hart van Amsterdam zouden alleen op drukke vrijdagen en zaterdagen moeten inkrimpen. Dat vinden horecaondernemers in het gebied, meldt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Bedrijven die actief zijn in het bij toeristen populaire gebied reageerden eerder boos op maatregelen van Amsterdam om drukte en overlast op de Wallen tegen te gaan.

Burgemeester Femke Halsema kondigde onlangs aan dat de eerder gegeven toestemming aan cafés en restaurants om terrassen uit te breiden, wordt ingetrokken voor het Wallengebied. Die toezegging was een geste aan Amsterdamse horeca-uitbaters die door de 1,5-meterregels anders minder mensen konden ontvangen. Ook na het opheffen van die afstandsregel mochten terrassen tijdelijk groter zijn, zodat er meer gasten terecht kunnen.

Leefbaarheid

Maar daar komt in het Wallengebied een einde aan omdat in de woorden van de burgemeester de "bereikbaarheid, leefbaarheid en openbare ruimte onder druk komen te staan" nu deze zomer naar verwachting drommen toeristen het Wallengebied aandoen. KHN noemt het eigen tegenvoorstel een "handreiking".

Beperking

De branchevereniging, die woensdag samen met andere ondernemersverenigingen uit de buurt overleg had, zegt dat het beperken van de terrassen hard is binnengekomen. "De terugkomst van bezoekers lijkt ons nu de das om te doen, niet de incidenten. Een kleine selecte groep bewoners lijkt aan Halsema te kunnen dicteren wat de maatregelen moeten zijn", aldus de belangenvereniging. Die vindt ook dat de schuld van de drukte nu eenzijdig in de schoenen van ondernemers wordt geschoven.

Naast het beperken van de omvang van de terrassen, wil Amsterdam ook een alcoholverbod uitbreiden. Andere aangekondigde maatregelen zijn vervroegde sluitingstijden en meer acties tegen drugs dealen op straat.

Door: ANP 

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.