Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inflatiestijging blijft waarschijnlijk tot eind 2022, horecabranche krijgt het zwaar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Inflatiestijging blijft waarschijnlijk tot eind 2022, horecabranche krijgt het zwaar
De verwachting is dat de inflatie tot eind dit jaar nog hoog blijft. Dit geeft MKB-Limburg aan. Deskundigen verwachten dat met name de horecabranche het zwaar te verduren krijgt. Dit meldt 1Limburg.

Volgens Paul Verhoeven, vicevoorzitter van MKB-Limburg, moeten consumenten kritisch gaan kijken naar hun inkomsten en uitgaven. De primaire behoeftes hebben voorrang, zoals het hebben van een warm huis en het kunnen kopen van voedsel. Verhoeven geeft aan dat burgers hun opgebouwde reserves uit de coronapandemie niet snel gaan uitgeven aan de horeca.

Inflatie

Afgelopen maand kwam de inflatie op 11,2 procent uit volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met uitzondering van Estland, Letland en Litouwen, heeft Nederland de sterkste stijging van de prijzen in de eurozone. Volgens Verhoeven daalt het inkomen van de samenleving zodra de inflatie de tien procent heeft gepasseerd.

Derde crisis

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van een derde crisis. De eerste was de coronapandemie, de tweede de oorlog in Oekraïne en de derde de inflatiestijging.

De horecaondernemers zijn nog altijd aan het herstellen van de coronapandemie. Door de oorlog in Oekraïne, de grote exporteur van graan en zonnebloemolie, moeten leveranciers de prijzen van met name bier en brood omhooggooien. Daar bovenop komt de algemene stijging van alle prijzen door de inflatie.

Problematisch

Door de huidige problematiek kampen veel café- en restauranthouders met financiële problemen. Zij moeten vechten om te kunnen overleven. Geld om te investeren is er niet en de branche draait nog te weinig omzet om de betalingsachterstanden te kunnen wegwerken.

De problemen zijn volgens KHN niet opgelost met de zes miljard euro die de sector heeft gekregen als tegemoetkoming voor loonkosten en vaste lasten. Het is slechts een deel van de compensatie, waardoor de rest uit de eigen broekzak van de ondernemer moet komen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.