Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca verantwoordelijk voor 14 procent van voedselverspilling

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De horeca zorgt jaarlijks voor 14 procent van de voedselverspilling. De gemeente Nissewaard ziet dit graag anders, daarom nodigt zij vijf horecaondernemers uit de gemeente uit om deel te nemen aan een pilot. Het project is erop gericht om duurzaam te ondernemen en minder voedsel te verspillen. Dit melden de gemeente Nissewaard, Greendish en Samen Tegen Voedselverspilling.

De gemeente begint deze pilot in samenwerking met de organisatie Greendish en de provincie Zuid-Holland. Tijdens het traject worden vijf ondernemers begeleid. Zij krijgen slimme tools om porties beter af te stemmen op wat de klant feitelijk eet en worden voorzien van belangrijke informatie over voedselverspilling. Volgens Greendish wordt het verkwisten van voedsel binnen de horeca met name veroorzaakt door overproductie, bordwaste, snijverlies en koelkastmanagement.

Goed voor de portemonnee

Ieder jaar wordt twee miljard kilo aan voedsel weggegooid. Consumenten zijn al een aantal jaren goed op weg om dit te verminderen, maar in de horeca kan dit nog beter. In 2019 bleek dat een vermindering van 21 procent binnen de branche haalbaar is. Tijdens de Food Waste Challenge 2019 zaten er zelfs ondernemers tussen die een reductie van 60 procent haalden. Niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor de portemonnee. Vooral nu de prijzen voor de horecaondernemers enorm stijgen.

Geïnteresseerde horecaondernemers uit de gemeente Nissewaard kunnen hier klikken voor meer informatie over de pilot. Klik hier voor algemene tips voor de horecabranche om voedselverspilling tegen te gaan. 

Door: Redactie Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.