Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blurring: een (alcoholhoudend) drankje drinken bij de kapper of in de winkel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Uit onderzoek van ondernemersplatform Lightspeed blijkt dat een groot deel van de Nederlandse consumenten voorstander is van blurring tussen verschillende sectoren. Ongeveer een derde ziet het wel zitten om een winkel te kunnen bezoeken waar ook gegeten en gedronken kan worden. Dit melden Retailtrends en Entree Magazine.

Blurring, ook wel branchevervaging genoemd, is het concept waarbij de grens tussen verschillende branches wordt verzwakt. Voorbeelden hiervan zijn: een bierproeverij in de supermarkt organiseren; een hapje en drankje aanbieden tijdens een boekpresentatie of  naar de kapper gaan en daar een glas wijn kunnen drinken.

Alcoholwet

Nu zal het laatstgenoemde niet zo snel kunnen gebeuren door de nieuwe alcoholwet die sinds 1 juli 2021 van kracht is gegaan. Volgens de wet is blurring illegaal als het gaat om de verkoop van alcohol. De alcohol wet schrijft ook voor wat wel en niet verkocht en gegeten of gedronken mag worden in winkels, horeca en slijterijen. 

Niet-levensmiddelenwinkels en dienstverleners mogen geen alcohol verkopen en schenken, maar er zijn vergunningen die een uitzondering maken. Daarnaast zijn er concepten waarbij alcoholhoudende dranken wel verstrekt mogen worden door de ondernemer. Steeds meer horecaondernemers maken gebruik van de trend. Gastrovino La Liguria in Leidsenhage, een wijnbar en -winkel, is een voorbeeld hiervan. De wijnen en delicatessen kunnen volgens de eigenaar zowel gekocht worden om mee te nemen naar huis als ter plaatse genuttigd worden.

Legalisatie in regeerakkoord

Het kabinet wil blurring gaan legaliseren in het regeerakkoord. Een aantal jaren geleden heeft de VVD hier al een wetsvoorstel over ingediend. Toch is niet iedereen blij met dit plan. In 2018 kwam het kabinet met het Nationaal Preventieakkoord, waarin afspraken met het bedrijfsleven, de zorg en de gezondheidsorganisaties staan over het indammen van onder andere problematisch alcoholgebruik. Het toestaan van blurring in het verschaffen van alcohol zou betekenen dat er veel verkooppunten bij komen, waardoor het akkoord mogelijk niet bereikt zou kunnen worden.

Bron: Redactie Horecagids

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.