Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijke Horeca Nederland: horeca kan weer veilig open

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De horeca kan veilig weer open. Als dat niet onmiddellijk is, dan toch wel op de 15e van januari als de huidige lockdown is afgelopen. Dat is de boodschap van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor het nieuwe kabinet. De branchevereniging komt ook met een eigen routekaart waarbij in drie stappen de huidige maatregelen worden afgebouwd.

Zo kunnen restaurants en cafés als het aan KHN ligt op 15 januari weer open, zij het met een verplichte zitplaats en controle van de QR-code bij binnenkomst. Vanaf 22.00 uur mag er niemand meer naar binnen. Op 1 februari verdwijnt dan de verplichte zitplaats en gaat de deur voor nieuwe gasten pas om middernacht dicht. Nog eens twee weken later gaan de gewone sluitingstijden weer gelden.

Ook clubs en discotheken kunnen alweer open. Daar gelden dan dezelfde openingstijden en tijden voor het toelaten van nieuwe gasten als bij cafés en wordt het coronatoegangsbewijs ook gecontroleerd aan de ingang. Vanaf 15 januari zouden zij op volledige capaciteit open moeten kunnen.

Andere landen

KHN kijkt voor zijn plannen naar wat er in andere landen gebeurt en naar het tempo van de boostercampagne in Nederland. Bovendien meent de branchevereniging dat de horeca "sinds de zomer opnieuw heeft laten zien veilig open te kunnen zonder een grote bron van besmetting te zijn". "Het kan dus."

KHN wil in gesprek met het kabinet over manieren waarop perspectief kan worden geboden "en niet steeds te kijken wat er niet kan", geeft directeur Dirk Beljaarts aan. Om ook voor de langere termijn perspectief te bieden moet het kabinet met een exitstrategie komen, waardoor de horeca voor de komende maanden weet waar de branche aan toe is.

Perspectief

"Dat perspectief hebben we de afgelopen twee jaar niet gehad. Er zijn wel routekaarten geweest, maar daar hield de overheid zich niet aan." Volgens Beljaarts is het voor een deel van de horecazaken essentieel dat er duidelijkheid wordt verschaft over wanneer zij weer open kunnen. "Zakelijke boekingen lopen vaak enkele maanden vooruit en worden pas gedaan als duidelijk is dat evenementen door kunnen gaan. Hotelboekingen voor internationale toeristen zijn ook niet zomaar gedaan."

Het is niet de eerste keer dat KHN met een eigen routekaart het kabinet een richting wil bieden. De vorige keer deed de politiek daar niets mee. Nu het aantal coronabesmettingen hard oploopt is er het risico dat dit weer gebeurt. "We hebben begrip voor de moeilijke situatie van het kabinet en willen ook absoluut niet op de medische stoel gaan zitten", verklaart Beljaarts.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.