Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Den Blijker begeleidt kookklunzen: geloofde niet dat ze bestaan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Herman den Blijker geloofde niet dat er echt mensen bestaan "die niet eens een boterham kunnen maken", vertelt de chef-kok aan het ANP. "Dus dat wilde ik wel zien". In de kerstspecial De Kookklunzen - Herman vs. Alain moet zijn team, net als dat van chef-kok Alain Caron, een smakelijk kerstdiner op tafel krijgen. Een jury bestaande uit BN'ers zal bij elke gang de beste smaak en presentatie bepalen en daarmee welk team een geldprijs krijgt.

"Verbazingwekkend, vind ik het, dat het bestaat. Je gaat zelf om met mensen die gewoon kunnen koken. Dan zie je ineens mensen die nog niet eens het verschil tussen een braadpan en een kookpan weten. Dat zijn mensen die het gewoon niet kunnen en soms nog nooit hebben gedaan, omdat hun vriend of vriendin bijvoorbeeld gewoon altijd kookt."

De kandidaten moeten eerst pannenkoeken bakken, zodat de chefs een impressie kunnen krijgen van hun kookvaardigheden. "Maar dat was echt een drama", blikt Den Blijker terug. "Alles wat je kunt verzinnen ging mis. Het was niet te vreten, alles brandde aan. Iemand had een schildersbedrijf en die maakte het beste pannenkoekenbeslag. Dat was dat wel weer leuk om te zien", lacht hij.

Niet de bedoeling

Daarbij mogen de sterrenchefs niet ingrijpen, alleen aanwijzingen geven. Dat was onwennig, vertelt Den Blijker. "Je bent gewend om gelijk in te grijpen en je wil graag helpen, maar dat is niet de bedoeling. Je moet ze er pratend doorheen helpen." Moeilijker dan je denkt, vindt de chef. "Best lastig als mensen niet weten wat een garde is bijvoorbeeld. Of als je zegt: pak een aardappel en ze pakken een winterpeen."

Je moet het volgens hem dan ook soms gewoon maar "laten gebeuren". "Je wil het niet laten mislukken, maar het gebeurt soms gewoon. Zeg je: er moet een beetje room bij, dan pleuren ze er gewoon een liter bij." De frustratie moet je loslaten, zegt hij, je moet het gewoon niet al te serieus nemen. "Maar het leuke is dat als ze je aanwijzingen opvolgen, het nog best wel redelijk lukt ook. Daar was ik zelf ook verbaasd over."

De Kookklunzen - Herman vs. Alain is donderdag te zien op SBS6.

Door: ANP

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.