Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zo kies je het koksmes dat bij je past

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Als je dagelijks in de keuken staat, weet je vast en zeker wel dat een perfect koksmes goud waard is. Misschien heb je wel eens verschillende messen geprobeerd en ben je tot de ontdekking gekomen dat het ene mes het andere niet is en dat je voorkeur naar precies dat ene mes uit gaat. Dat is heel logisch. Het beste koksmes is namelijk voor iedereen anders. Zelfs in de professionele keuken past het ene mes uitstekend bij die ene kok terwijl een andere kok er absoluut jeuk van krijgt. Daarom hebben veel koks dan ook hun eigen messenset, die in veel gevallen ’s avonds ook mee naar huis gaat. Het beste koksmes is namelijk niet zomaar gekozen en als je deze dan uiteindelijk gevonden hebt moet je er zuinig op zijn. In dit blog gaan we je dan ook vertellen hoe je het beste koksmes kiest.

Wat is een koksmes?

Een koksmes is een universeel mes dat je zo ongeveer voor alles kunt gebruiken. Er zijn twee modellen op de markt: het Europese koksmes en het Japanse koksmes (een Santoku). Een Europees koksmes eindigt in een punt, terwijl de Santoku een hoek vormt aan het uiteinde. Een koksmes kan zo goed als alles snijden maar is vooral gemaakt voor het verwerken van groenten en fruit. 

Hoe kies je het juiste koksmes

Laten we je meteen uit de droom helpen. Het beste koksmes bestaat niet. Dat komt niet omdat de messen die verkocht worden slecht zijn maar het beste koksmes is voor iedereen verschillend. Een goed koksmes is heel persoonlijk. Je kunt het een beetje vergelijken met het kopen van een nieuwe spijkerbroek. Zodra je deze aantrekt weet je of deze als gegoten zit of dat je verder moet zoeken. Zo is het ook met een koksmes uitzoeken. Veel hang af van de grootte van je hand en of je een man of een vrouw bent. Vrouwen hebben vaak wat smallere en teerdere handen en zullen eerder kiezen voor een wat lichter met en een wat korter lemmet dan de gemiddelde man. Het kiezen van een koksmes dat bij je past is dus niet zomaar even gedaan.  

Waar op letten als je een koksmes uit gaat kiezen?

Als je op zoek gaat naar het, voor jou, beste koksmes zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Om te beginnen het budget. Koksmessen zijn namelijk in alle prijscategorieën verkrijgbaar en het is maar net welk exemplaar het beste bij jouw budget past. Daarnaast speelt het evenwicht, lengte en gewicht van het mes ook een grote rol. Zodra je voelt hoe het mes in de hand ligt, weet je instinctief ook meteen of je liever een lichter of een zwaarder mes wilt hebben. Het is ook verstandig om verschillende meslengtes uit te proberen. Een centimeter meer of minder kan soms een wereld van verschil betekenen. Tot slot is het zaak om na te gaan hoe je het mes kunt slijpen en onderhouden. Sommige legeringen zijn namelijk thuis moeilijker te slijpen dan andere en ook het onderhoud vraagt wat aandacht. Veel koks gruwen namelijk bij het idee hun mes in de vaatwasser te moeten steken. Het is dan wel zaak dat je koksmes gemakkelijk op de hand te reinigen is. 

Je ziet dat er heel wat komt kijken bij het uitkiezen van het koksmes dat bij je past. In veel gevallen is de keuze voor het beste steakmes sneller gemaakt maar daar lees je op een website van bijvoorbeeld de Nationale Horecagids meer over.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.