Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Food pallets: hygiënisch transport binnen de voedselindustrie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Binnen de voedselindustrie is hygiëne één van de belangrijkste zaken. Hygiëne voorkomt de verspreiding van parasieten en voedselinfecties. Een voedselinfectie ontstaat wanneer een persoon voedselproducten eet of drinkt die geïnfecteerd zijn met bacteriën of virussen. Wat volgt, is een ontsteking van de maag en darmen. Vooral vleesproducten hebben extra aandacht nodig wanneer het aankomt op de bewerking ervan, aangezien rauwe vlees- of visproducten de grootste redenen zijn voor voedselinfecties.
Ook het hygiënisch vervoer van voedselproducten is belangrijk. Tijdens het transporteren hebben voedingsmiddelen de grootste kans om in contact te komen met bacteriën, virussen en parasieten. Binnen de transport van bedrijven die veel met voedsel werken, worden vaak kunststof food pallets en hygiënische pallets gebruikt. Deze pallets zijn speciaal ontwikkeld voor voedselcontact.  
 

Food approved pallets

Recent is er een food pallet ontworpen die duurzaam is en tóch hygiënisch genoeg is voor voedsel vervoer: de Circular Hygiëne Pallet H-2.0. Deze food pallets zijn gemaakt uit een speciaal materiaal dat een combinatie is van diverse verpakkingen van producten die direct in contact komen met voedsel, zoals bekers en trays. Door het gebruik van deze materialen, hebben de pallets een goedkeuring om direct in contact te mogen komen met voedsel. 
 
De food approved pallets hebben een aantal voordelen. Allereerst zijn de Circular Hygiëne Pallets H-2.0 zeer licht, en met een gewicht van 12,5 kg maakt dit de pallets ongeveer 30% lichter dan standaard pallets. Daarnaast bestaat het materiaal uit hoogwaardige polypropeen materialen die oorspronkelijk geproduceerd zijn voor eenmalige verpakkingen in de voedselindustrie maar nu een tweede leven krijgen.
 
De pallets hebben een levensduur van wel tien jaar en zijn daarnaast op een zeer duurzame manier geproduceerd. Ze kunnen hergebruikt worden en behouden de veiligheid en hygiëne die nodig is om voedsel te vervoeren. Kortom, de H-2. 0 pallets geven bedrijven de kans om de huidige mate van duurzaamheid binnen de maatschappij één stap voor te zijn. 
 

De H1 food pallets

Een andere optie, naast de H-2. 0 pallets, zijn de H1 food pallets. Deze pallets zijn speciaal bedoeld voor heavy duty werk en is geproduceerd uit HDPE, oftewel hogedichtheidpolyetheen, grondstoffen. Voor een lange tijd waren de H1 pallets de norm binnen de Europese levensmiddelenindustrie en werden deze pallets voor vele transport reizen ingezet. Ook deze pallets zijn food approved en mogen dus in direct contact komen met voedingsmiddelen.  
 
Zowel de H-2. 0 als de H1 pallets zijn online te vinden bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in pallets en transport waaronder Palletcentrale, de ontwerper van de H-2. 0 pallets.
25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.