Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vervroegde horecasluiting zorgt voor comeback dinerboxen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Dinerboxen van sterrenchefs en andere restaurants maken een comeback, nu de horeca vanwege de coronamaatregelen elke dag om 17.00 uur dicht moet. Bij Ron Gastrobar At Home van topkok Ron Blaauw is het bijvoorbeeld weer beduidend drukker. Maar ook bij een restaurant als tapasketen La Cubanita is het weer mogelijk om boxen te bestellen met gerechtjes die thuis opgewarmd kunnen worden.

In het eerste coronajaar zagen veel initiatieven rond dinerboxen het levenslicht, zo ook dat van Blaauw. Hij biedt online onder meer spareribs, chocoladefondue en een uitgebreide rijsttafel aan. Dat loopt goed. Afgelopen zomer, toen restaurants ook gewoon open waren, was het wel iets rustiger. Maar zeker sinds de laatste coronapersconferentie van het kabinet trekken de bestellingen weer aan.

Mathijs Heijting, de ondernemer achter het platform thuisuiteten.nl, zegt dat de betere restaurants in Nederland met maaltijdboxen een miljoenenomzet kunnen draaien. Hij werkt samen met tientallen zaken, waaronder Encore by Simonis en Bar Brasserie Joris van chef Yvette Jasperse. Wat betreft bestellingen is het nu al vijf keer zo druk als een maand geleden. Op een drukke dag gaat het al gauw om duizenden maaltijden.

Supermarkt

Thuisuiteten.nl is eveneens actief op de zakelijke markt. Voor verschillende supermarkten van Albert Heijn regelt Heijting naar eigen zeggen ook dat er maaltijden van diverse restaurants in de schappen komen te liggen. De ondernemer heeft ook een eigen productiekeuken om restaurants te helpen en kan honderden bezorgers inzetten om dinerboxen in stijl bij mensen thuis af te leveren.

Ook Cooklikeachef, dat thuisgerechten van sterrenrestaurants als De Librije aanbiedt, ziet het aantal orders de laatste tijd weer flink toenemen. En in diverse delen van Nederland is het nu ook weer mogelijk om bij OostWestThuisBest.nl te bestellen. Dat is de website achter de dinerboxen van onder meer La Cubanita en Proeflokaal Bregje. Het platform wil het aantal bezorglocaties komende tijd weer uitbreiden.

Omzetverlies

Horeca-eigenaren Maarten Hinloopen en Dennis Dekkers, die aan het hoofd staan van regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Den Haag en de regio Nijmegen, nuanceren het belang van deze initiatieven wel. Het is niet aan elke horecazaak besteed om een thuisbezorgd- of afhaalconcept op te zetten. Dekkers zegt dat restaurants op deze manier vooral mensen aan het werk kunnen houden, maar zo het omzetverlies van de vervroegde sluiting opvangen is volgens hem niet te doen.

Intussen proberen restaurants en ook hotels van alles om mensen toch nog naar hun zaken te laten komen, bijvoorbeeld door lunches te promoten. Ron Blaauw biedt in een van zijn restaurants op sommige dagen ook ontbijtjes aan. Topman Rob Hermans van Fletcher Hotels ziet voor de kerst kansen in een combinatie van een overnachting en dan uitgebreid brunchen met de familie. Hij heeft wel de indruk dat mensen nog een beetje afwachtend zijn met boeken, omdat de overheid nog niet heeft laten weten welke coronamaatregelen er precies zullen gelden rond 25 december.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.