'Eerdere sluiting is nekslag voor restaurants'
Hinloopen zegt een onderbouwing van een eventuele vervroegde sluiting te missen, want volgens hem zijn er geen bewijzen dat de horeca een grote besmettingshaard is. "Het blijft dan ook een raar verhaal om steeds naar de horeca te kijken." Hij maakt zich zorgen over het draagvlak bij horecaondernemers voor een vervroegde sluiting en zegt dat de horeca juist al heel veel doet om coronabesmettingen tegen te gaan.
Als het kabinet inderdaad besluit tot nog eerdere sluiting van de horeca moet de sector volgens Hinloopen extra steun krijgen. De huidige steunmaatregelen van de overheid voor de horeca zijn volgens hem onvoldoende. Een sluiting om 20.00 uur was volgens Hinloopen al heel slecht voor veel ondernemers.
Meer steun
De Amsterdamse horecaondernemer Riad Farhat zegt ook dat als er een vervroegde sluiting komt er dan veel meer steun voor de horeca moet komen. "Het is wat het is, maar dan wel met een veel uitgebreider steunpakket. Alleen dan kunnen we overleven en het hoofd boven water houden." Volgens Farhat is behoud van personeel nu het allerbelangrijkste voor de sector.
Zijn Rotterdamse collega Herman Hell zegt te snappen dat er meer maatregelen moeten komen tegen de pandemie om de zorg te ontlasten. "Maar in de horeca zijn er amper besmettingen. Het probleem is niet de horeca, dus sluiting schiet niet op. Het beleid is nu onnavolgbaar", aldus Hell. Volgens hem zit de oplossing van de crisis in een sterke vergroting van de ic-capaciteit in ziekenhuizen. "We zullen met dit virus moeten leren leven."
De landelijke afdeling van KHN laat weten de feiten af te willen wachten in de coronapersconferentie van vrijdagavond en niet te willen speculeren over een eventuele uitkomst. Een woordvoerster van KHN zegt dat het op dit moment nog alle kanten op gaat, als wordt gekeken naar de berichten in de media.
Door: ANP