Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veiligheidsberaad en gemeenten tevreden over coronapas horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het Veiligheidsberaad en gemeenten zijn over het algemeen tevreden over de controle op coronabewijzen aan de deur bij horecazaken. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zegt dat het beraad geen signalen zou hebben dat het op grote schaal fout gaat.

Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team (OMT), zei maandagavond dat onder meer de naleving van coronapassen beter moet. In de afgelopen week was 4,3 procent van de besmettingen te herleiden naar horecabezoek.

Bruls stelt dat de controles "een relatief kleine moeite blijken" en dat "de meeste Nederlanders er positief over zijn". De burgemeester van Nijmegen benadrukt wel het belang van naleving van de passen. Volgens hem "wordt niemand blij als de regels weer aangescherpt moeten worden". Binnen zijn gemeente Nijmegen gaat het volgens Bruls ook goed. Na de eerste avond met coronapassen complimenteerde hij horeca, theaters en bezoekers.

Waarschuwing

Die tevredenheid in Nijmegen is merkbaar in meerdere gemeenten. Zo zien Groningen en Eindhoven geen reden om handhaving aan te passen. In Groningen is één bedrijf tijdelijk gesloten en zijn gesprekken met ondernemers "op één hand te tellen". In Amsterdam zijn sinds de invoering van de pas tot en met 13 oktober negen horecaondernemingen gewaarschuwd omdat zij maatregelen niet goed naleefden. Vier van die ondernemingen kregen de waarschuwing omdat ze zich niet aan de verplichte sluitingstijd om 00.00 uur hielden.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt vanuit gemeenten complimenten te krijgen over de naleving van de maatregelen. Wel maken horecaondernemers zich zorgen over gasten die bijvoorbeeld met irritatie reageren op de regels of die reserveringen annuleren. De KHN is wel blij met de speciale polsbandjes die de toegang voor gasten makkelijker maken na een eenmalige controle voor een afgebakend gebied. Hoeveel die bandjes gebruikt worden verschilt. Den Haag zegt elk weekend ruim 2000 bandjes te verstrekken, in Groningen "loopt het geen storm".

Weinig besmettingen horeca

De KHN meent dat scherpere maatregelen voor horeca de huidige stijging van besmettingen niet oplossen, omdat relatief weinig mensen in horeca besmet zijn geraakt. Het kabinet moet volgens de KHN focussen op andere oorzaken van besmettingen. Zo zijn verreweg de meeste mensen besmet in de thuissituatie.

Eerder zei vakbond BOA ACP dat het voor boa's niet uitvoerbaar is om strenger te controleren op de naleving van coronapassen. Gemeentes komen volgens de bond al handen te kort, laat staan wanneer de handhaving nog strenger moet worden.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.