Duurzaam eten is volgens consument nog steeds te duur
De ACM denkt dat er ook productiebeperkende maatregelen nodig zijn. De kosten voor duurzame landbouwproductie liggen hoger dan voor producten die niet duurzaam zijn, aldus de ACM. Boeren verdienen de hogere productiekosten nu nog terug omdat duurzaam eten duurder is dan regulier geproduceerd eten en een groep consumenten bereid is daarvoor te betalen. "Maar als het aanbod van biologisch geproduceerde producten toeneemt, moeten meer consumenten bereid zijn een hogere prijs te betalen. En dat is op dit moment de grootste belemmering", zegt ACM-voorzitter Martijn Snoep.
Samenwerking duurzaamheidskeurmerken
Omdat de Nederlandse landbouw grotendeels afhankelijk is van export, zouden buitenlandse consumenten ook bereid moeten zijn meer te betalen. Dan kan de Nederlandse landbouw gaan omschakelen naar duurzame productie. In Europa zouden duurzaamheidskeurmerken meer moeten samenwerken zodat meer mensen in andere landen bereid zijn te betalen voor duurzaam geproduceerd eten.
De ACM deed het jaarlijkse onderzoek op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het is deels uitgevoerd door Wageningen Economic Research.
Door: ANP