Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gekalibreerde voedselthermometers voor hygiëne en voedselveiligheid horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Met de recente versoepelingen binnen de horeca, waarin restaurants weer onder voorwaarden open mogen, zal sector breed alles weer op gang komen. Een prettige ontwikkeling voor zowel de ondernemers als de liefhebbers van de horeca. Het afgelopen jaar heeft echter duidelijk het belang laten zien van hygiëne en voedselveiligheid, ook binnen de horeca. En omdat veel horecaondernemers in de komende periode een beroep gaan doen op nieuw personeel, is het prettig om met de juiste apparatuur te werken, waardoor voedselveiligheid gegarandeerd kan worden. Een gekalibreerde voedselthermometer is één van de nieuwste oplossingen. 

Jaarlijks nog ruim half miljoen voedselvergiftigingen

Geen enkele horecaondernemer zal op het moment dat ze de vraag krijgen, ontkennen dat voedselveiligheid absolute prioriteit heeft. Toch vinden in Nederland jaarlijks, om uiteenlopende redenen, nog ruim een half miljoen voedselvergiftigingen plaats. Rondom het bereiden, behandelen en verwerken van voedsel gelden daarom zogenaamde HACCP-richtlijnen, als zijnde een hygiënecode. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert periodiek op de naleving van deze hygiënecode, waarin horecabedrijven aantonen te voldoen aan de wettelijke eisen.

Elke horecaondernemer die ter plekke voedsel en dranken uitserveert ter consumptie, dient zich aan de laatste richtlijnen rondom de hygiënecode te houden. Omdat die richtlijnen steeds strenger worden, is het nodig om blijvend te investeren in hygiëne en voedselveiligheid.  

Voedselveiligheid garanderen

De omgang met vlees en vis is een terugkerend onderwerp binnen de voedselveiligheid. Een gebrekkige gaarheid of te lage temperatuur van dergelijke gerechten kan al snel resulteren in een voedselvergiftiging; iets waar een restauranthouder absoluut niet op zit te wachten. Voor horecaondernemers is het, met de hygiënecode in ogenschouw genomen, absolute noodzaak om de voedselveiligheid te garanderen. Maar hoe? Dat kan uiteraard door je aan een aantal vastgestelde richtlijnen te houden, zoals persoonlijke hygiëne, het vers bewaren van vlees en vis en de juiste bereiding. Daarbovenop zorgen slimme oplossingen voor verbeterde garanties in de keuken.

Eén van die slimme oplossingen is de gekalibreerde voedselthermometer. Een apparaat waarmee je heel eenvoudig de temperatuur van een stuk vlees kunt bepalen, zowel bij het bewaren als ten tijde van de bereiding. Omdat de juiste gaarheid van vlees bij bereiding niet altijd aan de buitenkant zichtbaar is, en daarmee niet gegarandeerd kan worden, is het wenselijk om nauwkeurig en in één oogopslag de temperatuur te kunnen vaststellen. Gekalibreerde voedselthermometers doen exact dat. De voedselthermometer prik je eenvoudig in het vlees, waarna direct en nauwkeurig de temperatuur wordt vastgesteld.

Investeren in personeel en innovatie

Naast innovatieve oplossingen voor de horeca, zal in de komende periode ook geïnvesteerd moeten worden in de opleiding van, naar verwachting, de grote toestroom van nieuw horecapersoneel. Een deel van deze groep zal nog onervaren zijn in de omgang met zaken als hygiëne en voedselveiligheid in de keuken. Om ook in de nieuwe situatie als horecaondernemer te blijven voldoen aan HACCP-richtlijnen, is het daarom ook gewenst om te investeren in training en opleiding.

Investeren in kennis én innovatie: hierdoor kan de horeca hygiëne en voedselveiligheid blijven garanderen. 

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.