Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zwolse terrassen open, maar niet voor publiek

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers in Zwolle hebben zaterdag en zondag de terrassen voor hun cafés en restaurants uitgestald. Gasten waren er niet welkom. Mensen werd gevraagd wel iets af te halen, maar dit naast de met linten afgezette terrassen te nuttigen.

Met de ludieke actie vroegen de circa vijftig ondernemers aandacht voor het in hun ogen zwalkende coronabeleid. De initiatiefnemers zijn van mening dat zij met inachtneming van de 1,5-metermaatregelen veilig open kunnen. Daarbij ontbreekt het bij de noodsteun ook aan perspectief, zo klinkt het.

Volgens de ondernemers is het "niet normaal" dat een sector zo lang moet "zwemmen", terwijl er geen zicht is op een oplossing. De noodsteun die wordt verkregen via loonondersteuning en via de tegemoetkoming vaste lasten is volgens de ondernemers niet genoeg om de kosten te dekken. Van elke euro aan salaris die moet worden uitbetaald, wordt 0,70 euro vergoed. "Wij moeten zo'n 30 procent bijleggen", zo klinkt het.

Goed verlopen

Ongeveer vijftig horecaonderneming in Zwolse deden zaterdag mee aan de ludieke actie. Volgens Jelle van der Weerd, eigenaar van restaurant Ingeburgerd, is de actie goed verlopen. "Het was hartstikke druk en mensen hadden er wel sympathie voor", zei hij.

Verschillende afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riepen hun leden eerder op om op 2 maart de terrassen tegen de regels in weer open te gooien. In Zwolle lijken de ondernemers nog niet bereid om burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Ook omdat daarmee de lokale overheid met problemen wordt opgezadeld. Die zou in Zwolle juist zijn best doen om ondernemers bij te staan, zo wordt aangegeven.

Toch ziet Van der Weerd het opzetten van de terrassen wel als laatste waarschuwing. "We wachten de nieuwe persconferentie van 8 maart af, maar de volgende keer gaan we wel een stapje verder", aldus de uitbater.

Door :ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.