Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onmisbare keukenapparatuur in de horeca

Door HorecaRama
schedule 8 min
location_on [xx]km
Als ondernemer in de horeca ken je de vraag van je gasten als geen ander. Men verwacht onderscheidende en unieke gerechten op de menukaart, en bovenal hoge kwaliteit. Sta je aan de vooravond om je eigen horecazaak te openen? Houd rekening met de onmisbare onderdelen van iedere professionele keuken. Hoe zorg je ervoor dat processen efficiënt verlopen, terwijl je gasten genieten van een pure smaakbeleving?  

Invulling van de horeca keuken

De diversiteit binnen de horeca zorgt dat iedere ondernemer andere apparatuur als ‘onmisbaar’ kwalificeert. Desondanks zijn er vaste processen die binnen iedere keuken terugkomen, en waarop keukenapparatuur moet worden aangepast. Een moderne lunchzaak behoeft een multifunctionele en ruime horeca oven, terwijl je met je eigen restaurant baat hebt bij een professionele grillplaat. Serveer je cocktails en wil je de verschillende dranken koel en hygiënisch bewaren? Dan is een op maat gemaakte horeca koelkast al even onmisbaar. Zodoende verschilt het per type horecaonderneming welke apparatuur vereist is om diverse processen op elkaar af te stemmen. 

Smaakvol bereiden van gerechten 

Een horeca oven is praktisch onmisbaar voor vrijwel elke horecazaak. Uitzonderingen daargelaten beschikt iedere menukaart over een warm segment, welke je snel én smaakvol wilt presenteren aan de bezoeker. De horeca oven is daar meer dan geschikt voor. Dankzij de dubbele beglazing blijft de warmte in de oven op een constant niveau, terwijl de hoge luchtvochtigheidsgraad zorgt voor een smaakvol resultaat. Ook de zouten en mineralen in het product blijven goed op peil in dit type oven.

Een interessant alternatief van de horeca oven is een combisteamer. Dit mag gezien worden als een alles-in-één oplossing voor processen binnen de keuken. De combisteamer is een combinatie van de traditionele oven, aangevuld met functionele eigenschappen voor overige toepassingen. Denk daarbij aan het stomen van groenten of het verwarmen van vlees. Door tijdens het verhittingsproces van een product stoom toe te voegen, behoud je de oorspronkelijke kleur, textuur en smaak. 

Hygiëne en voedselveiligheid

Een ieder die in Nederland beschikt over een eigen horecazaak, komt vroeg of laat in aanraking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA verzorgt inspecties in de keuken, en checkt hier onder meer op de hygiëne en voedselveiligheid. Om de hygiëne voldoende te kunnen waarborgen, dien je als ondernemer de beschikking te hebben over maatwerk in de koelruimte. De inspectie bij horecazaken stimuleert ondernemers om verantwoord om te gaan met voedselveiligheid, en beschermt daarmee tegelijk je personeelsbestand en bezoekers.

Overigens zijn ook doorschuifvaatwassers, voorladers en pannen vaatwassers essentiële onderdelen van de horeca keuken, met het oog op hygiëne.  

Ventilatie in de keuken

Afsluitend is goede ventilatie in de keuken belangrijk, zeker in deze tijd. Ventilatie gebeurt hoofdzakelijk op twee manieren: middels mechanische ventilatie in de vorm van een afzuigkap, dan wel door het openzetten van ramen richting de buitenzijde van het pand. Een te hoge luchtvochtigheid als gevolg van gebrekkige ventilatie in de keuken vergroot de kans op schimmelvorming of een ongezonde atmosfeer om in te werken. De moderne horeca afzuigkap is onmisbaar en tegelijk efficiënt in haar toepassingen binnen professionele keukens.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.