Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zuid-Tirol: regio met de meeste Michelinsterren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

BOZEN - De Michelinsterren zijn weer uitgereikt. En ook dit jaar heeft de Italiaanse regio Zuid-Tirol weer Michelinsterren binnen gesleept. Zuid-Tirol heeft nu zeventien sterrenrestaurants en twinitg sterren in totaal. Dit maakt Zuid-Tirol de provincie met de meeste sterren in Italië.

Gastronomische status van Zuid-Tirol blijft groeien
De Guide Michelin Italia heeft Zuid-Tirol beloont met twintig sterren, dat zijn er weer twee meer dan vorig jaar en maakt Zuid-Tirol de provincie met de meeste sterrenrestaurants in Italië.

Aan de top staan de tweesterrenrestaurants St. Hubertus van Norbert Niederkofler in San Cassiano/Sankt Kassian, Die Trenkerstube van Gerhard Wieser in Tirolo/Dorf Tirol en Jasmin van chef Martin Obermarzoner in Chiusa/Klausen bij Bressanone/Brixen.

Zoals alle Italianen nemen de Zuid-Tirolers hun eten heel serieus. De unieke mengvorm van Italiaanse, Tiroolse en Ladinische culturele invloeden vind je terug in het grote aantal smaken en smaakcombinaties in hun keuken.

Nieuwe sterrenrestaurants in Zuid-Tirol
Dit jaar kunnen er ook drie nieuwe restaurants toegevoegd worden aan het lijstje van sterrenrestaurants. Degene die dit jaar één ster gekregen hebben zijn La Siriola van Fabio Cucchelli in San Cassiano/Sankt Kassian, Johannes Stube van Markus Baumgartner in Nova Levante/Welschnofen en Grand Hotel Alpenroyal van Felice Lo Basso in Selva Val Gardena/Wolkenstein.

Naast de topgerechten die geserveerd worden in de restaurants wordt de keuken ook ondersteund door de levendige lokale wijncultuur die topwijnen voortbrengt. In Zuid-Tirol, een van de oudste wijnbouwgebieden van Europa, worden op bijna 5000 hectare meer dan twintig druivensoorten geteeld.

Zuid-Tirol kent drie inheemse druivensoorten: Gewürztraminer, Lagrein en Vernatsch. 25 wijnen in de regio hebben de ‘Tre Bicchieri' (drie glazen), een prestigieus wijnkeurmerk dat toegekend wordt door de wijngids ‘I Vini d'Italia 2012', samengesteld door Gambero Rosso en Slow Food.

© Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.