Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

23ste Proefschrift Wijnconcours - Wijnen van het Jaar bekend

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - Met finalewijnen en winnaars uit o.a. Argentinië, Duitsland, Spanje, Zuid-Afrika, Italië, Oostenrijk en zelfs Bosnië-Herzegovina en Groot-Brittannië bewees het Proefschrift Wijnconcours zich weer als dé graadmeter van het actuele, betaalbare wijnaanbod.

De uitslag van het Proefschrift Wijnconcours levert ieder jaar verrassingen op. Naast klassieke wijngebieden vind je er ook regelmatig relatief nieuwe of minder voor de hand liggende wijnlanden en -streken in terug. Zo waren er onder de zes Overall-winnaars dit jaar twee wijnen uit het Duitse Rheinhessen (van Weingut Raddeck en Wagner Stempel) en zat er bij de categoriewinnaars voor het eerst in de geschiedenis van het concours een Britse (mousserende!) wijn (Cavendish, Ridgeview, Sussex, Groot-Brittannië 2009).

32 wijnen werden in hun prijscategorie verkozen tot Wijn van het Jaar. Ze waren afkomstig uit de volgende wijnlanden: Spanje (6), Italië (5), Zuid-Afrika (5), Frankrijk (4), Argentinië (3), Duitsland (3), Oostenrijk (2), Californië (1), Chili (1), Hongarije (1), Groot-Brittannië (1).

Al meer dan 20 jaar is het Proefschrift Wijnconcours, een evenement van The Wine & Food Association, de de meest invloedrijke competitie voor betaalbare kwaliteitswijnen van de Benelux. De feestelijke finaleproeverij waarmee het jaarlijkse concours wordt afgesloten is een populair meeting point voor wijnprofessionals, liefhebbers en connaisseurs. Hier worden namelijk niet alleen de winnende wijnen gepresenteerd en de winnaars gehuldigd, je kunt er als bezoeker álle finalewijnen proeven. En daarbij zijn de importeurs zelf aanwezig om hun wijnen toe te lichten.

De wijnen die worden ingezonden voor het concours - jaarlijks een paar duizend - worden beoordeeld door een professionele jury, bestaande uit pers, wijndocenten, sommeliers, chefs en proevers met vele jaren ervaring uit België en Nederland. Voordat een wijn de finale bereikt heeft, is hij minimaal vijf keer blind geproefd naast vergelijkbare wijnen (qua druif, regio, marktsegment en prijscategorie).

Herkomst finalewijnen 23e Proefschrift Wijnconcours
In totaal stonden er 261 wijnen in de finale van het Proefschrift Wijnconcours.

Hoe belangrijk het Proefschrift Wijnconcours wordt geacht voor de Benelux blijkt wel uit de brede ondersteuning die het evenement geniet. Enerzijds is er de brede deelname van de wijnhandel, uiteenlopend van gerenommeerde, klassieke wijnimporteurs tot jonge marktbestormers die zich specialiseren in één bepaald wijnland.

Daarnaast wordt het belang van het concours voor de betere horeca onderstreept door de ondersteuning van restaurantassociaties als Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers, Jeunes Restaurateurs en Relais Restaurants.

Voor meer winnaars en verdere informatie klik hier.

© Nationale Horecagids

Via nieuwsbank

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.