"Restaurants staan voorlopig nog onder druk"
AMSTERDAM - Het aantal restaurants blijft toenemen. Struikelblokken zijn de hoge voedselprijzen en kostenreductie, zo meldt Horecaentree.
Uit het kwartaalbericht horeca van de ING blijkt dat restaurants in 2011 en 2012, na wederom een slecht jaar te hebben afgesloten, naar verwachting een volumegroei hebben weten te realiseren van respectievelijk 2,1 en 1,0 procent.
De goede weersomstandigheden in het begin van dit jaar zorgden voor een impuls waardoor de eerste groei sinds het derde kwartaal van 2007 werd geboekt. Doordat de uitgaven binnen de restaurantsector nauwelijks toenemen zwakte de ingezette groei echter weer snel af.
Voedselprijzen
Oplopende inflatie en in het bijzonder de oplopende voedselprijzen kunnen in de toekomst problemen opleveren voor de sector. "Een te forse doorberekening in de prijzen kan ervoor zorgen dat gasten wegblijven en zo het prille herstel in de kiem smoren", zegt ING. "Bij een eventuele prijsstijging van 10 procent geeft immers 54 procent van de restaurantgasten aan minder uit eten te gaan."
Meer restaurants
Opvallend is dat ondanks de slechte resultaten het totale aantal restaurants jaarlijks blijft groeien. Daar komt bij dat de stijgende kosten een drukkend effect hebben op het gemiddelde bedrijfsresultaat.
Kostenreductie
"Om het hoofd boven water te houden, kan kostenreductie een belangrijk middel zijn. Aangezien de restaurantsector al langer te kampen heeft met een teruglopende omzet, is het de vraag of restaurants nog veel kunnen snijden in hun kosten. Met het bieden van een uniek concept kan een restaurant (of andere horecagelegenheid) bestaansrecht creëren.", zo luidt het oordeel van ING.
© Nationale Horecagids