Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

Door Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt / Foto: "Karin Bruers 2019" door Kattiel
De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

Tussen de bomen en bossen in Oisterwijk staat de bouwput van Bruers. Er staan grote houten panelen, afgedekt met plastic. De bouw staat al enige tijd stil. Tot de wanhoop van Bruers. Zij is er enorm door geraakt. De normaal vrolijke en strijdbare cabaretière wil verder met de bouw. Haar rekeningen moeten ook betaald worden. “Maar zolang er bezwaren zijn, komt mijn lening niet vrij”, zegt Bruers.

Oneerlijk

Bruers vindt dat de overheid haar aan een lijntje houdt. Volgens haar mag een boer vijf kilometer verderop wel een tal hebben met 8.000 runderen. Maar op het moment dat zij drie vrachtwagens op het terrein laat staan krijgt zij een boete van 50.000 euro.

Terug naar de samenleving

Toen Bruers het monumentale Duvelhok in het centrum van Tilburg verkocht, hield ze daar een aardig bedrag aan over. Samen met haar dochters had zij het plan om dit terug te geven aan de samenleving. Zo ontstonden de plannen om een duurzaam hotel te bouwen met een veganistisch restaurant. “Tweedehands stenen, houten skelet, zonnepanelen, warmtepomp, geen dierenleed. Kortom, de ideale wereld.”

Niet alleen Bruers zelf keek uit naar de komst van het hotel, ook de gemeente was erg enthousiast over de plannen van de voormalig cabaretière. Dat geldt niet voor iedereen. De buren, Jan en Monique Meurs, hebben naast het hotel van Bruers een brasserie, Ome Jan.

Monique Meurs vertelt dat de bouw van een hotel niet binnen het bestemmingsplan van de locatie valt. Daarom besloten zij en haar man om een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente. Meurs stelt dat zij geen zaak tegen Bruers wilde aanspannen, ‘want Karin is op zich een heel goed mens’.

Omdat de stikstofvergunning niet op orde bleek te zijn, moest de bouw van het hotel op last van de rechter gestaakt worden. Dat duurt inmiddels al een paar maanden.

Stikstofvrij

Toen bedacht Bruers een truc. Zij zou het eerste hotel en restaurant neerzetten dat volledig stikstofvrij is gebouwd. Dat betekent met de schop gaten graven, met elektrische apparaten werken en in elektrische busjes rijden. Omdat de nieuwe vergunning nog niet is verleend, kon ze echter nog niet beginnen met de bouw.

Tot het misging tijdens de levering van het houten skelet. Gezien dit technisch geen bouw is, mocht het van de gemeente. Zodoende kwam er drie keer een vrachtwagen op het terrein. Dat werd gefilmd door Meurs die het vervolgens naar de provincie stuurde. Bruers kreeg een dwangsom opgelegd van 50.000 euro.

Meurs noemt de plannen van Bruers ‘nobel’, maar vindt het niet realistisch dat ze verwacht dat haar gasten een kilometer verderop gaan parkeren. Daarnaast vindt Meurs dat zij mogen reageren, omdat Bruers aan het bouwen is zonder vergunning.

Die heeft op haar beurt weinig goeds te zeggen over haar buren. Over Jan Meurs zegt ze dat hij liever heeft dat zij beide ten onder gaan in plaats van dat het met beide partijen goed gaat.

Bruers wil graag met beide om de tafel gaan zitten om het uit te praten. Ook Monique is het daar mee eens. Die nodigt Bruers dan ook uit voor een kopje koffie in plaats van dat zij zo lelijk tegen elkaar doen.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."

13 januari '25 ( 9:33)

Brancheclub noemt 2024 een ‘uitdagend’ jaar voor de horeca

Het jaar 2024 was "uitdagend" voor de Nederlandse horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava. De brancheorganisatie verwijst daarbij naar personeelstekorten en stijgende kosten voor onder meer restaurant-, hotel- en caféhouders.

08 januari '25 ( 9:03)

Flinke toename faillissementen in horeca verwacht, aldus ABN AMRO

Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij rekenen dit jaar op ongeveer 450 bankroeten in de sector in Nederland. Dat zou neerkomen op een ruime verdubbeling ten opzichte van 2023. Over heel 2024 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

18 november '24 (10:18)

Drie personen opgepakt na schietincident in hotelkamer in Schiedam

Bij een schietpartij in de nacht van zaterdag op zondag in het Van der Valkhotel in Schiedam is iemand gewond geraakt, meldt de politie. Drie mannen zijn aangehouden.

06 november '24 (13:45)

Top 10 beste leerbedrijven horeca 2024/2025 bekendgemaakt

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) heeft vandaag de top 10 bekendgemaakt van de jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2024/2025. Uit maar liefst 79 genomineerde leerbedrijven zijn de beste tien geselecteerd. Deze bedrijven zijn stuk voor stuk voorbeelden van excellentie in opleiden binnen de horecasector. Eind november zal blijken welke drie bedrijven de finale bereiken. Zo meldt Entree Magazine.