Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ode aan het eiland met opening van restaurant Het Kook Atelier in Texels Hotel Op Oost

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ode aan het eiland met opening van restaurant Het Kook Atelier in Texels Hotel Op Oost
In 2020 openden de ondernemers Valerie Jongeneel en Joran Timmerman boetiekhotel Op Oost op Texel. Zij hebben daarnaast een aantal tijdelijke restaurants opgezet onder de naam Het Kook Atelier. Dit restaurant krijgt nu een vast plekje. Het is een oase voor de liefhebber van de botanische en Scandinavische keuken. Het menu ‘Served by Nature’ is een ode aan het eiland. Dat meldt Entree Magazine.

Het restaurant is nog niet geopend; dat staat gepland voor de zomer. Het restaurant gaat openen op 150 meter van het wad, aan de oostkant van Texel. Het restaurantconcept bestaat al sinds 2018, zelfs voordat het hotel er was, maar is de afgelopen jaren een aantal keren heropend op tijdelijke locaties. Zo heeft het restaurant zich voorheen gevestigd in een eventtent, maar ook een glazen kas en op een aantal pop-upplekken.

Uitstel van opening

Aanvankelijk was het plan om het restaurant een aantal jaren eerder al te openen, in het voorjaar van 2020. De ondernemers hadden echter te maken met een paar tegenslagen, waardoor de opening werd uitgesteld. Zo hadden ze volgens Valerie last van houtwormen in het dak, een ‘belabberde’ fundering, financiële onzekerheid en natuurlijk de coronapandemie. De onderneemster vertelt dat zij tussentijds de gasten op alternatieve locaties ontvingen.

Beter uitgedacht

Misschien was de uitstel van de opening niet per se slecht. Het gaf de ondernemers de ruimte om een nog beter plan op te stellen en uit te denken. Joran vertelt aan Entree dat het in het restaurant draait om bewuste gastronomie. Zij willen de gasten ‘verbinden met de natuur’ tijdens het diner en hen laten zien hoe mooi en smakelijk de natuur is. Ze werken met seizoensproducten en zoveel mogelijk komt van het eiland.

Menu ‘Served by Nature’

Het vaste menu dat de gasten kunnen proberen in het restaurant bestaat uit vijftien smaakmomenten, van teasers tot gerechten. Deze heeft de toepasselijke naam ‘Served by Nature’. De gerechten hebben veel botanische elementen en worden bereid in een Scandinavische stijl.

Timmerman zegt dat ze drie keer per week de Texelse natuur in gaan om te wildplukken. Ze vinden onder andere ingrediënten als duizendblad, postelein en weegbree. De geplukte groenten en kruiden worden daarna opnieuw gezaaid in de tuinen rondom de stek.

Tijdens het serveren neemt de zwarte brigade de gasten mee op een zintuigelijke reis over het eiland. Door middel van gedichten leggen zij de gerechten uit en beschrijven zij de elementen hiervan. “Wij beschrijven hoe het licht schijnt over het wad, hoe de dennentopjes in het bos ruiken, of dat de koude oostenwind zo kan snijden bij het oester rapen.”

Door: Nationale Horecagids

26 juni '24 (10:22)

Horeca staat minder uitbundige tijden te wachten, aldus ING

De vooruitzichten voor de horeca voor zowel dit jaar als 2025 zijn minder uitbundig dan de voorgaande drie jaren, voorspelt ING in een sectorrapport. De kenners van de bank verwijzen daarbij naar de aanhoudend lage economische groei, een laag consumentenvertrouwen en nog altijd oplopende prijzen in de horeca.

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".