Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘De laatste kamer in dit hotel’-manipulaties worden voortaan harder aangepakt

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
‘De laatste kamer in dit hotel’-manipulaties worden voortaan harder aangepakt
Je hebt het vast wel eens gezien terwijl je op zoek was naar een hotelkamer. Leuzen zoals ‘dit is de laatste kamer in dit hotel’ waarmee websites proberen om je met dit soort waarschuwingen sneller iets te laten kopen of boeken. Volgens de wet mag dit niet. Toezichthouder ACM zegt hierover: “We grijpen in als we het mis zien gaan.” Dit meldt nu.nl.

Deze manipulerende technieken worden ook wel dark patterns genoemd. Die zorgen ervoor dat je iets doet wat je eigenlijk niet had willen doen.

Veel websites maken zich hier schuldig aan, van Bookings.com tot hobbyisten. De cookievermelding is de meest voorkomende vorm van deze dark patterns. De knop ‘accepteren’ wordt groot en groen afgebeeld, waardoor mensen sneller hierop klikken. Die cookies zijn echter niet alleen in het belang van de websitebezoekers. Hiermee kan bijvoorbeeld ook het surfgedrag worden gevolgd.

Groeiend probleem

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is het gebruik van deze manipulatieve technieken een groeiend probleem. Zij maken de aanpak hiervan daarom een speerpunt van de toezichthouder.

Afgelopen woensdag organiseerde de ACM een bijeenkomst voor marketeers, online ondernemers, wetenschappers, toezichthouders en beleidsmakers. Het ACM had een duidelijke boodschap: webwinkels moeten informatie op een eerlijke manier presenteren aan de websitebezoekers.

Eerlijkheid duurt het langst

Woordvoerder Saskia Bierling van het ACM legt uit dat deze technieken misschien op korte termijn winst opleveren voor een bedrijf, maar op langere termijn niet. Het kan een slechte naam opleveren en uiteindelijk zullen consumenten deze sites vermijden. “Websites die eerlijke informatie geven worden uiteindelijk beloond”, aldus Bierling.

Websites die verkeerde informatie presenteren riskeren een boete. Zij maken zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken en dat is niet toegestaan. De bond stelt dat het mogelijk zelfs schadelijker is voor een website dan het gewin dat zij halen uit deze manipulatie.

Grens

In de basis geldt dat online aanbieders de consumenten met hun producten of diensten proberen te verleiden om over te gaan op een aankoop, maar niet mogen misleiden. In 2019 publiceerde het ACM daarom een leidraad.

ACM hanteert verschillende manieren om deze manipulatieve technieken aan te pakken. De waakhond kan waarschuwingen uitdelen of aanpassingen op de website afdwingen met een dwangsom. Daarnaast kan de toezichthouder boetes opleggen tot 900.000 euro. Als het bij een groot bedrijf wordt opgemerkt kan er zelfs een percentage van de omzet als boete worden gesteld.

Het ACM onderstreept dat zij dit jaar extra streng gaan toezien op de naleving van de leidraad.

Door: Nationale Horecagids

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."

13 januari '25 ( 9:33)

Brancheclub noemt 2024 een ‘uitdagend’ jaar voor de horeca

Het jaar 2024 was "uitdagend" voor de Nederlandse horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava. De brancheorganisatie verwijst daarbij naar personeelstekorten en stijgende kosten voor onder meer restaurant-, hotel- en caféhouders.

08 januari '25 ( 9:03)

Flinke toename faillissementen in horeca verwacht, aldus ABN AMRO

Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij rekenen dit jaar op ongeveer 450 bankroeten in de sector in Nederland. Dat zou neerkomen op een ruime verdubbeling ten opzichte van 2023. Over heel 2024 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

18 november '24 (10:18)

Drie personen opgepakt na schietincident in hotelkamer in Schiedam

Bij een schietpartij in de nacht van zaterdag op zondag in het Van der Valkhotel in Schiedam is iemand gewond geraakt, meldt de politie. Drie mannen zijn aangehouden.

06 november '24 (13:45)

Top 10 beste leerbedrijven horeca 2024/2025 bekendgemaakt

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) heeft vandaag de top 10 bekendgemaakt van de jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2024/2025. Uit maar liefst 79 genomineerde leerbedrijven zijn de beste tien geselecteerd. Deze bedrijven zijn stuk voor stuk voorbeelden van excellentie in opleiden binnen de horecasector. Eind november zal blijken welke drie bedrijven de finale bereiken. Zo meldt Entree Magazine.

29 oktober '24 ( 8:30)

Ouders ontvoerde prematuur baby in hotel Amsterdam aangehouden

De ouders van de ontvoerde premature Franse baby Santiago zijn aangehouden in een hotel in centrum van Amsterdam, meldt de politie. "De baby verblijft momenteel in een ziekenhuis om de zorg te krijgen die hij nodig heeft", aldus een politiewoordvoerder.

22 oktober '24 ( 8:32)

Overleden personen aangetroffen in hotel Wassenaar

Dinsdagochtend vroeg zijn in een hotel aan de Katwijkseweg in Wassenaar twee overleden personen gevonden onder verdachte omstandigheden. De hulpdiensten zijn aanwezig en de politie onderzoekt wat er gebeurd is. Daarbij wordt rekening gehouden met alle scenario's, zegt een woordvoerster. Het kan bijvoorbeeld gaan om een misdrijf, maar ook om een suïcide of een ongeluk.

26 juni '24 (10:22)

Horeca staat minder uitbundige tijden te wachten, aldus ING

De vooruitzichten voor de horeca voor zowel dit jaar als 2025 zijn minder uitbundig dan de voorgaande drie jaren, voorspelt ING in een sectorrapport. De kenners van de bank verwijzen daarbij naar de aanhoudend lage economische groei, een laag consumentenvertrouwen en nog altijd oplopende prijzen in de horeca.

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.