Eindontwerp Kasteel Gemert gepresenteerd
Voor de verbouwing zijn compromissen gesloten. Zo wordt aangegeven in het bericht dat er fors minder woningen worden gebouwd dan aanvankelijk het plan was, de parkeerplaats is teruggelopen en er veel maatregelen getroffen moeten worden om verkeersveiligheid te waarborgen. Een verdubbeling van de moestuin, uitbreiding van de Jezuïtenvleugel en omvorming van het kasteelpark tot een wandelpark dat voor iedereen toegankelijk is staan op de agenda.
Er is bijna vijf jaar gewerkt aan het eindontwerp van het kasteel. Het eindontwerp is gericht op het in stand houden van het cultureel erfgoed en dat het kasteel zijn maatschappelijke en economische positie terug kan nemen.
Kritiek meegenomen
De provincie Noord-Brabant, gemeente Gemert-Bakel en de Monumentencommissie hadden hun woordje te zeggen tijdens het ontwerpen. De adviezen van deze partijen zijn dan ook meegenomen in het eindontwerp. “De verwevenheid van het kasteelcomplex en de nabije omgeving is voor ons – bij elke stap die we hebben gezet – een belangrijk uitgangspunt geweest”, zegt kasteeleigenaar Bas van der Laar. “We hebben de kritiekpunten goed ter harte genomen en geluisterd naar de mensen. We zijn ervan overtuigd dat we in hun velerlei opzicht tegemoet hebben kunnen komen. Op een aantal punten heeft het zelfs tot verbeteringen geleid.”
Woningbouw teruggeschroefd op Kasteelcomplex
Van der Laar zegt dat hij trots is op het eindontwerp. Hij geeft aan dat de afgelopen tijd erg enerverend is geweest voor de betrokkenen, maar dat het eindresultaat dit allemaal heeft goedgemaakt. "Het is een mooie stap voor de toekomst van Kasteel Gemert en voor iedereen die het kasteel – om welke reden dan ook – na aan het hart ligt. Er is een iets andere manier waarop we willen omgaan met de mogelijkheden op het gebied van woningbouw – de hoeveelheid woningen is teruggebracht van 80 naar 28 -.”
Minder parkeerplaatsen
Niet alleen de woningen zijn ingekort. De parkeerplaats is fors teruggebracht in omvang in het eindontwerp. In eerste instantie was er plek voor 340 parkeerplaatsen. Dit is nu 164. De hoeveelheid wordt voldoende geschat. Daarnaast was het aanvankelijke plan om een parkeergarage onder het kasteel te bouwen. Daar wordt van afgezien.
Boutique-hotel
Het huidige kasteelpark gaat op de schop. Deze wordt omgevormd tot een wandelpark dat voor iedereen toegankelijk is. Het idee is om situatie te creëren die teruggrijpt naar 1882, toen het kasteel werd aangelegd door de familie Scheidius-Lups. Zichtlijnen worden geoptimaliseerd, waardoor wandelaars een uitzicht hebben op het kasteel en de bijbehorende gebouwen. “Overdag is iedereen van harte welkom in het park. Datzelfde geldt voor de openbare delen van het toekomstige hotel, waaronder het voormalige theater van de Congregatie van de Heilige Geest, dat wordt getransformeerd tot 'huiskamer’ van het complex”, aldus Van der Laar. Hij voegt daaraan toe dat de ruimte tevens geschikt is voor vergaderingen en bijeenkomsten. Daarnaast is er een lobby, museum en restaurant gelegen aan het Kasteelplein. Onder het Kasteelplein ligt de wellness/spa/gym en beautycenter welke de acht hotelkamers in het souterrain van de Hoofdburcht verbindt met het hotel. In de Voorburcht, Jezuïtenvleugen en in de nieuwe aanbouw komen 50 hotelkamers. Het Poortgebouw krijgt zes kamers en een tweede restaurant. Daar kunnen bezoekers van het park langsgaan voor een kopje koffie of thee met gebak.
Door: Nationale Horecagids