Circa duizend Oekraïense vluchtelingen aan het werk in Gelderland
Sinds 1 april zijn werkgevers verplicht om een melding te doen bij het UWV als zij een Oekraïense vluchteling in dienst nemen. De overheidsinstelling heeft echter nog niet alle meldingen kunnen verwerken.
Taal
Van de Oekraïense vluchtelingen die op dit moment aan het werk zijn in de provincie, spreekt 90 tot 95 procent geen andere taal dan Oekraïens. De vluchtelingen vinden vooral werk in de horeca, de schoonmaak en productiewerk. Om in de afwas in een restaurant of als kamermeisje in een hotel te kunnen werken, hoeft iemand immers niet de Nederlandse taal te beheersen.
Bankrekening
Naast de taal zijn er meer uitdagingen. Volgens Harry Zoomers, Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland, zijn er een aantal Oekraïners die inmiddels wel een BSN-nummer hebben, maar nog geen bankrekening. Dit komt omdat zij een verouderd paspoort hebben waar niet de vereiste biometrische gegevens op staan. Door de werkgever is dit lastig om te betalen, maar daar wordt nu aan gewerkt en veel banken gaan er inmiddels soepeler mee om.
Zorgverzekering
Een andere uitdaging is de zorgverzekering. Om te kunnen werken in Nederland, heb je deze nodig. Zoomers geeft aan dat er nog altijd wordt gewacht op een collectieve zorgverzekering. Vooralsnog kunnen de Oekraïense vluchtelingen terugvallen op de regeling voor onverzekerden.
Er zijn onder andere vanwege deze redenen veel Oekraïense vluchtelingen die wel willen werken, maar niet kunnen.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer