Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar
De rode cijfers krijgt Jack maar niet weggewerkt. Hij vertelt dat hij de afgelopen drie jaar al 30.000 euro in het rood staat. Het maakt niet uit hoe hard hij zijn best doet, zijn schuld wordt maar niet kleiner. Volgens de ondernemer lopen de zaken wel weer goed, maar kan de gedane schade niet meer worden ingehaald.
Afscheid nemen van zijn bekende snackbar aan Het Kleine Loo in Den Haag is zichtbaar pijnlijk voor de ondernemer. In de zestien jaar dat Jack frieten bakt, is hij samen met zijn onderneming uitgegroeid tot een begrip. Zo won hij in 2013 de AD Friettest en bleef de jaren die volgenden steevast in de top 5.
Opgroeien in armoede
De jeugd van Jack, wiens echte naam Jack Sackman van Denderen is, was niet de makkelijkste. Hij werd als baby geadopteerd door ‘een hele bijzondere vrouw’, genaamd Vina Carolina Sackman Leluly. Zij had zelf al vier kinderen en hielp met de opvoeding van nog eens twintig kinderen.
Vaak was er weinig geld. Dat betekende dat Jack soms niet eens brood kon eten. Op het moment dat er wel wat geld was, probeerde Vina Jack zo zelfstandig mogelijk te maken, onder ander door hem te leren koken.
Vlak voor de eindexamens, toen Jack 17 jaar oud was, overleed zijn moeder. Dat sloeg er hard in. Om met de tegenslag om te kunnen gaan ging Jack kickboksen.
Ontstaan snackbar
Jack werkte in de jaren erna bij meerdere horecazaken in Den Haag. Daar ontstonden zijn eigen ideeën voor een onderneming. Zestien jaar geleden waagde hij de stap om zijn eigen zaak neer te zetten. “En als je voornaam Jack is, dan is de naam Jack Snack zo bedacht.”
Die stak er vanaf dag één al bovenuit. De ondernemer vertelt dat kwaliteit voor hem het belangrijkst is. Daarom gebruikt hij ook geen fabriekspatat, maar verse aardappelen die hij vervolgens zelf bereidt.
AD Friettest
In 2013 kreeg Jack het nieuws dat hij de AD Friettest had gewonnen. Van overal en nergens kwamen mensen langs bij de zaak om een zakje frieten te scoren. Deze overwinning zou volgens Jack leiden tot financiële zekerheid voor zijn zaak. Tot het noodlot toesloeg: corona. Jack kon alleen een lening krijgen om overeind te blijven. Dat bleek niet genoeg. Jaren is er geen cent binnen gekomen.
Pijntjes
Alsof de pandemie nog niet genoeg was, begon Jack ook pijntjes te krijgen. Die probeerde de ondernemer te onderdrukken, tot het moment dat hij steeds vaker duizelig was en het gevoel had alsof hij zijn bewustzijn verloor. Een dokter bezoeken was geen slecht idee.
Dat bleek al helemaal gezien de reactie van de arts. Jack heeft een gevaarlijk hoge bloeddruk, met alle risico’s inbegrepen. “Hij vertelde me dat ik op klappen sta.”
Dat was de druppel voor Jack. Al die tijd werkte de frietbakker meer dan zes dagen in de week. Niet alleen miste hij daardoor veel thuis, maar heeft het ook zijn gezondheid teniet gedaan. Ondanks dat het pijn in zijn hart doet, besluit Jack om de snackbar te sluiten.
Te koop
Sinds twee weken staat de frietwinkel van Jack te koop aangeboden. Op die manier hoopt hij van zijn schulden af te komen. Hij wil weer terug naar de sportwereld. Instructeur bij een kickboksschool lijkt hem wel wat.