Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onduidelijkheid onder horecaondernemers over verpakkingsregels per 1 juli

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Onduidelijkheid onder horecaondernemers over verpakkingsregels per 1 juli
Veel horecaondernemers weten niet goed wat de nieuwe regelgeving omtrent wegwerpplastics voor hen gaat betekenen. Vakvereniging ProFri ziet veel vragen binnenkomen hierover. Directeur Frans van Rooij zegt dat er veel onduidelijkheid bestaat, maar dat ‘het eigenlijk best simpel is’. Vanaf 1 juli is het niet meer toegestaan om gratis wegwerpplastics te verstrekken aan klanten. Die moeten daar vanaf 1 juli extra voor betalen, zoals ook al met plastic tasjes het geval is. Dit meldt Frituurwereld.

Van Rooij vervolgt door te zeggen dat ondernemers het moeten accepteren dat gasten straks ook hun eigen bekers en bakjes mee gaan nemen naar de horeca. Anders kunnen zij zelf ook een alternatief bieden aan hun klanten. Daarnaast zegt Van Rooij over de wegwerpverpakkingen dat ondernemers goed op moeten letten. “Soms bevatten ook kartonnen wegwerpbekers en -bakjes kunststof, zoals een plastic coating aan de binnenkant. Zelfs een ‘plasticvrij-keurmerk’ biedt niet altijd garantie.”

Bijdrage

Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel zij extra in rekening brengen voor wegwerpplastics. Voor plastic tasjes, waar we al sinds 2016 voor moeten bijbetalen, wordt rond de 60 eurocent in rekening gebracht. Dat terwijl de richtlijn 25 eurocent was.

Daarnaast is het volgens Van Rooij belangrijk dat de ondernemers hun gasten goed informeren om discussies te voorkomen. Hij stelt dat de ondernemers duidelijk moeten zijn over de extra kosten tegenover hun klanten. Ook zegt hij dat het belangrijk is om de kassasystemen al in te stellen zodat de bijdrage voor de plastics goed geregistreerd wordt.

Eigen servies

Wanneer een horecaonderneming de wegwerpplastics blijft gebruiken, moet deze de gasten de keuze bieden voor een duurzaam alternatief. Ook mogen gasten hun eigen servies meenemen. Van Rooij stelt echter dat ‘niemand daar op zit te wachten’, en verwacht dat er weinig klanten zijn die dit gaan doen.

Daarnaast wordt het vanaf 1 januari 2024 verboden voor ondernemingen om eten ter plaatse te verpakken in wegwerpplastics. Zij zullen voortaan alternatieven zoals herbruikbaar servies van keramiek, kunststof of ander materiaal moeten gebruiken. Er komt geen verbod op wegwerpplastics bij bezorging en afhaal.

Door: Nationale Horecagids

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.