Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De Nationale Bitterbaldag: frituursnack viert honderdjarige bestaan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Nationale Bitterbaldag: frituursnack viert honderdjarige bestaan
Vandaag is het De Nationale Bitterbaldag. Dit jaar is het een speciale editie, want de bitterbal viert haar 100-jarige bestaan. In 1923 is de eerste officiële vermelding van het woord “bitterballetje” in de Nederlandse media. Daarom worden deze ronde frituursnackjes vandaag volop in het zonnetje gezet. Dat meldt Frituurwereld.

De afgelopen jaren is er weinig aandacht geweest voor bitterballen vanwege een matig aantal recepties en bijeenkomsten door corona. Nu lijkt er weer sprake te zijn van een opmars van de bitterbal.

Vega bitterbal

Zo zijn plantaardige bitterballen tegenwoordig steeds meer in trek. Niet alleen in de horeca, maar ook in supermarkten neemt het assortiment van de vegetarische bitterballen toe. Dat is ook niet onlogisch als je bedenkt dat steeds meer overheidsdiensten geen vlees meer in hun producten willen. In Deventer daarentegen nog niet: aan het einde van vorig jaar stemde de gemeenteraad tegen een voorstel om alleen maar vegetarische bitterballen te serveren en de vleesballetjes weg te laten. Toch is de trend bij de overheid duidelijk. Zij willen minder vlees gaan eten en plantaardige snacks worden de norm.

Daarom introduceerde de Hengelose kok Jan Huiskes de risotto-bitterbal. Hij doet dit onder de merknaam Brisotto en heeft in deze productlijn nog vier andere vegaballen, gericht op de horeca.

Voor deftige dames

Ondanks het lange bestaan wordt er nog doorgaans gesleuteld aan de receptuur van de bitterballen. Het is ook niet duidelijk waar de eerste bitterbal is geserveerd. Zo gaat de eerste vermelding van de “bitter- of vleeschballetjes’ uit een artikel daterend uit 1923 over en een snack die deftige stadse dames kunnen eten gepaard met een glaasje Voorburg.

Wat we wel weten is dat de naam afstamt van “bittertje”, de oude naam voor jenever en likeur in een klein glaasje. Het is niet voor niets dat de Amsterdamse kroketmaker Van Dobben een eigen speciale limited edition jenever maakte om de band tussen de drank en de snack te benadrukken.

Door: Nationale Horecagids

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.

19 juni '24 ( 6:49)

Reclame Code Commissie fluit McDonald's terug over frietjes

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes niets anders bevatten dan aardappel en zout. Dat deed de fastfoodketen in een paginagrote krantenadvertentie in maart. Voedselwaakhond Foodwatch won hierover een zaak bij de Reclame Code Commissie.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.